piątek, 6 czerwca 2025
TARNÓW +48 14 627 50 50  NOWY SĄCZ +48 18 449 06 00 

103,6 FM | 101,2 FM | 88,3 FM | 105,1 FM

  • STRONA GŁÓWNA
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
    • GALERIE
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • PATRONATY
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • KONTAKT
  • WSPARCIE
Brak
View All Result
POSŁUCHAJ
RDN
  • STRONA GŁÓWNA
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
    • GALERIE
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • PATRONATY
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • KONTAKT
  • WSPARCIE
SŁUCHAJ
RDN

„Poznaj Dobrą Żywność” – Firma ZTPM Dominik

Wydawcaautor / źródło: Wydawca
2018/10/24 - 12:12
- Poznaj dobrą żywność- radiowy poradnik kulinarny, AUDYCJE ARCHIWUM
A A
dominik sernik
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Wśród producentów, którzy znaleźli się w zaszczytnym gronie wyróżnionych tym odznaczeniem jest m.in. Zakład Przedsiębiorstwa Mleczarskiego „Dominik”.

Redaktor: Poznajemy dobrą żywność, dlatego jest z nami Leszek Cempa, Kierownik ds. Handlu i marketingu Zakładu Przedsiębiorstwa Mleczarskiego „Dominik”.
Dlaczego właśnie Zakład „Dominik” zasługuje na wyróżnienie, jakim jest znak Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi „Poznaj Dobrą Żywność”?

Gość: Każda firma chciałaby się czymś wyróżniać na rynku, na którym posiada swój obszar oddziaływania. Niewątpliwie znak Poznaj Dobrą Żywność jest takim wyróżnikiem, który powoduje, że produkty nabierają szczególnej wartości. Znak ten kumuluje w sobie dwa elementy: element prawny i element potocznego rozumienia sprawy jakości, a to są dwie zupełnie odrębne rzeczy. Stąd pomysł na to żeby w jakiś sposób zawalczyć o ten znak. Udało się to, bo już ponad 90% produktów ten znak posiada. Pierwsze zetknięcie i nadanie tego znaku miało cztery lata temu. W tym roku udało nam się odnowić wartość tego znaku.

R: Co takiego ma w sobie „Dominik”, czego nie mają inne firmy, że zasługuje na ten znak?

G: Firma Dominik ma specyficzny charakter. Wykorzystuje potencjał tego regionu, potencjał Łemkowszczyzny, natury, która nie jest jeszcze skażona, pól, które ekologicznie jeszcze mają te naturalne ekosystemy. To jest baza surowcowa pod  produkty. Jest to jedna z nielicznych firm prywatnych o charakterze przetwórstwa mleczarskiego. Większość firm to spółdzielnie. Dodatkowym wyróżnikiem jest spójność między produktem a regionem wyrażona w nazwie Łemkowyna. Dominuje ona poza granicami Nowego Sącza, obejmując Kraków, Warszawę, Poznań, Wrocław i Wałbrzych.

R: Znakiem Ministerstwa została potwierdzona najwyższa jakość produktów Zakładu Przedsiębiorstwa Mleczarskiego Dominik. Po prostu, te produkty to pewniaki.

ZPM DPMINIK  poleca przepis na: SERNIK DOMINIKA

SKŁADNIKI:

– 1 kg. twarogu Dominik

– 235 gramów mąki tortowej

– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

–  2 -3 łyżki kakao

–  6 jaj

–  2 torebki cukru wanilinowego*

–  135 +300 gramów masła

–  125 +300 gramów cukru

– 10 gramów śmietanki kremówki

–  2 torebki budyniu waniliowego

– tłuszcz do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE:

Formę smarujemy tłuszczem. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia należy wymieszać, dodać pokrojone w drobną kostkę 135  gramów masła, jedno jajko i 125 gramów cukru. Składniki dobrze mieszamy i krótko wyrabiamy ręką, po czym schładzamy. 3/4 ciasta należy rozwałkować i włożyć na dno i boki formy do wysokości około 5 cm. Miksujemy 250 gramów masła z 300 gramami cukru i cukrem wanilinowym. Dodajemy pojedynczo pozostałe 5 jaj. Dodajemy zmielony twaróg, budyń i kremówkę. Miksujemy na półpłynną jednolitą masę. Tak przygotowana masę należy wlać do formy, równomiernie wygładzając. Pozostałą 1/4 część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub skruszyć w formie kruszonki na powierzchnię ciasta. Ciasto wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze około 175 stopni. Po upieczeniu ciasto należy wystudzić i wyjąć z formy. Można posypać cukrem pudrem i mielonymi orzechami laskowymi.

*Cukier wanilinowy – przyprawa stosowana w cukiernictwie jako tańszy zamiennik cukru waniliowego. Uzyskiwana jest w wyniku zmieszania cukru z waniliną lub z etylowaniliną. Ma kolor biały lub lekko kremowy. Dodatki do cukru dają charakterystyczny aromat i smak przyprawie. Wanilina stanowić powinna co najmniej 1% zawartości przyprawy, etylowanilina nie mniej niż 0,33% i nie więcej niż 0,5%. Syntetyczne dodatki aromatyzujące uzyskiwane są najczęściej z miazgi drzewnej i nie mają wszystkich cech naturalnej wanilii. Przyprawa powinna być przechowywana z dala od źródeł intensywnych zapachów w temperaturze do 20 °C i przy wilgotności powietrza poniżej 75%.

„Poznaj Dobrą Żywność”, czyli Radiowy Poradnik Kulinarny

Audycja powstała we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Rozwoju Wsi realizującym program „Poznaj Dobrą Żywność”.

Ten i inne programy cyklu dostępne są w Internecie w serwisach: podlasie24.pl, KRDP.fm, fiat.fm, rdn.pl, doxa.fm, radioglos.pl

https://www.rdn.pl/wp-content/uploads/2018/10/DOMINIK-.mp3

 

Poprzedni

„Poznaj dobrą żywność” – Gospodarstwo Pasieczne Sądecki Bartnik

Następny

„Poznaj dobrą żywność” – Firma GOMAR Pińczów

ZOBACZ RÓWNIEŻ

kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 3: W SIECI (BRAKU) RELACJI Temat: Szacunek do siebie i innych a młodzieńczy bunt (muzyka, sztuka, wolność)

19 października 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 3: W SIECI (BRAKU) RELACJI Temat: Pokolenie „Z” – więcej możliwości czy więcej zagrożeń?

10 października 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 3: W SIECI (BRAKU) RELACJI Temat: Dostaję wszystko, mam wszystko – mogę wszystko? Obowiązki nastolatka

3 października 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 3: W SIECI (BRAKU) RELACJI Temat: Influencerzy i patostreming w świecie braku autorytetów

26 września 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 2: RODZINA Temat: Świat instant – klucz na szyi, fast foody zamiast posiłków a relacje rodzinne

16 czerwca 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 2: RODZINA Temat: Nie chce mi się z tobą gadać – jak/czy wchodzić do świata młodego człowieka

8 czerwca 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 2: RODZINA Temat: Młodzieńcze znajomości – granice ingerencji rodziców

1 czerwca 2023
kocham rozumiem wspieram 2
Kocham - Rozmawiam - Wspieram 2023

Cykl 2: RODZINA Temat: Z dzieciństwa w dojrzewanie: potrzeba bezpieczeństwa, budowanie tożsamości płciowej

26 maja 2023

NAJNOWSZE

3 1 1

STAR 3.0 – nowoczesne płytki na podjazd

18:06

Nowy Sącz: Ulicami miasta przeszedł IX Orszak Jana Długosza [ZDJĘCIA]

16:04

Zmarł śp. ks. mgr Stanisław Poręba

15:03

Cztery nowe kierunki i ponad 2500 miejsc – ruszyła rekrutacja na Akademii Tarnowskiej!

14:02

Z niepotrzebnych firanek powstały ekoworeczki

14:02

Będą kolejne prace budowlane przy Zamku w Melsztynie. Atrakcja pozostanie otwarta na turystów

13:01

Już w ten weekend tarnowska Zamkomania

13:01

W Tarnowie coraz więcej spraw dotyczących wykorzystywania seksualnego dzieci. Przestępstwa przenoszą się do sieci

13:01

Smaki regionu, modlitwa i muzyka z akordeonem – słuchacze RDN świętowali 'czerwcówkę” u stóp Kokocza

12:12

’Najgorsza w tej chorobie jest nieprzewidywalność, a najważniejsza – akceptacja. Grzegorz Osucha szczerze o życiu ze stwardnieniem rozsianym

12:12

NIE PRZEGAP

sor limanowa szlaban

Kierowcy blokowali przejazd karetkom. Przed SOR-em w Limanowej pojawił się szlaban [ZDJĘCIA]

29 maja 2025
szpital w Limanowej

Limanowska porodówka organizuje dzień otwarty dla przyszłych rodziców

24 maja 2025
fot. archiwum Urzędu Miasta Limanowa

Limanowa: Mieszkania komunalne przy ul. Bednarczyka będą gotowe wcześniej?

4 czerwca 2025
RADIO KATOLICKIE
UN PAPIESKI
UNS
AKCJA KATOLICKA
BIBLOS
KULTURA TARNÓW
SRK
CARITAS
KANA
ITER
Małopolska
AKADEMIA TARNOWSKA

RDN MAŁOPOLSKA

ul. gen. Józefa Bema 14
33 - 100 Tarnów
tel.: +48 14 627 50 50
e-mail: info@rdn.pl

RDN NOWY SĄCZ

pl. Kolegiacki 4
33 - 300 Nowy Sącz
tel.: +48 18 449 06 00
e-mail: sacz@rdn.pl

AKTUALNOŚCI
RELIGIA
SPORT
KULTURA
GALERIE
PATRONATY
WSPARCIE

Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone. RDN. 2024.

Brak
View All Result
  • Radio RDN
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • GALERIE
  • PATRONATY
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • KONTAKT
  • WSPARCIE

© 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone. RDN.

Ta strona korzysta z plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Polityka prywatności.
Przejdź do treści
Otwórz pasek narzędzi Narzędzia ułatwień

Narzędzia ułatwień

  • Powiększ tekstPowiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • Odcienie szarościOdcienie szarości
  • Wysoki kontrastWysoki kontrast
  • NegatywNegatyw
  • Podkreślone linkiPodkreślone linki
  • Czcionka alternatywnaCzcionka alternatywna
  • Resetuj Resetuj