To co jemy i jak jemy często zależy od przeżywanych emocji i stresu. To one popychają nas do objadania się czy podjadania dla pocieszenia, relaksu czy rozładowania złości.
– Jeżeli chcemy skutecznie schudnąć musimy zmienić nawyki żywieniowe i musimy wiedzieć po co to robimy, to nie może być jednorazowy zryw np. przed wakacjami – powiedział w programie Bez Skierowania psychodietetyk Jakub Zaborski. Specjalista podkreśla jednak, że organizm człowieka nie znosi głodówek. Żeby chudnąc trzeba jeść i to najlepiej co 3 godziny.
Ważne jest jednak także to co jemy. – Im bliżej nocy posiłki powinny być coraz lżejsze. Wieczorem nie powinniśmy jeść węglowodanów czyli makaronów, ryżu, chleba czy ziemniaków. O tej porze nasz organizm lepiej poradzi sobie np. z grilowaną piersią z kurczaka albo twarożkiem zawiniętym w plasterek szynki – podkreśla specjalista.