Tradycyjne Zagórzańskie specjały pani z KGW zgłosiły do konkursu „Polska wieś smakuje” zorganizowanego przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi. Zupa z korpieli uplasowała się na miejscu szóstym, a pierogi w kategorii dań jarskich na 4.
Panie gospodynie z Łęgowej zakasały rękawy i wzięły się za przygotowanie potraw, które drzewiej bywały na stołach Zagórzan. Wszystko po to, aby tradycyjny smak nie zaginął, a Małopolanie mogli rozsmakować się w specjałach kuchni limanowskiej. Konkurencja była spora, bo do konkursu w każdej z kategorii zgłaszano średnio około 100 potraw. Jury oceniało potrawy nie tylko pod kątem smaku, zapachu i wyglądu, ale również to jak przyczyniły się one do integrowania społeczności lokalnej.
Gospodynie zapraszają także wszystkich chętnych na warsztaty gotowania potraw tradycyjnych. Szczegóły dotyczące sukcesów kulinarnych i warsztatów pań z Łęgowej znajdziecie na stronie starostwa powiatowego w Limanowej.