Od czasu do czasu warto mieć w domu gofrownicę na wierzchu. Przede wszystkim możesz w niej przygotować smaczne gofry, ale nie tylko. Ilość różnych potraw, które masz możliwość upiec w gofrownicy potrafi zaskoczyć. Co można w niej zrobić oprócz gofrów? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł na ten temat, a już teraz poznasz nowe zastosowania swojej gofrownicy.
Jakie dania można zrobić w gofrownicy?
Masz już swoją gofrownicę? Jeżeli nie, polecamy Ci kupić dobrej jakości produkt, który będzie doskonale spełniał swoją funkcję. To z niego mają powstawać pyszne, ciekawe dania. Jakie potrawy można zrobić w gofrownicy? Po przeczytaniu tego artykułu będziesz wiedział, że gofrownica daje mnóstwo różnych, kulinarnych możliwości. Jedną z nich są tosty francuskie. Do ich przygotowania potrzebne są: chałka, jajka, mleko, olej kokosowy oraz dodatki. Będą to na przykład truskawki czy różne owocowe sosy. Możesz wykorzystać zarówno słodkie, jak i wytrawne dodatki do tostów. Wędlina, warzywa czy jajka będą doskonale z nimi współgrać.
Dlaczego jeszcze warto mieć gofrownicę? Co konkretnie można w niej przygotować? Jeżeli szukasz bardziej skomplikowanego, ale równie smacznego dania, zrób w gofrownicy quesadillę. Połowa tortilli z kurczakiem i tartym serem może smakować wyjątkowo pysznie. Jakie jeszcze są pomysły na danie z gofrownicy?
- cheeseburger,
- chrupiący bekon,
- jajecznica,
- jajko sadzone,
- ciasto,
- omlet,
- parówki w koszulkach,
- pizza,
- zapiekany makaron.
Jak zrobić pyszne gofry w gofrownicy?
Jeżeli jeszcze nie masz gofrownicy, a szukasz odpowiedniego urządzenia, na rynku znajdziesz wiele dobrych tego typu produktów. W dodatku są one stosunkowo tanie i funkcjonalne. Jednak gdy nie chcesz robić ciasta czy chrupiącego bekonu w gofrownicy, zdecyduj się na pyszne, klasyczne gofry. Możesz je zrobić na słodko lub w sposób wytrawny. Potrzebujesz kilku składników, aby były smaczne. Pamiętaj, że Twoja gofrownica powinna być mocno nagrzana, zanim włożysz do niej ciasto na gofry. Polecamy Ci użycie naszego przepisu, by ta potrawa wyszła naprawdę pysznie. Czego potrzebujesz do zrobienia klasycznych gofrów?
Aby je zrobić, użyj:
- 1,5 szklanki mąki,
- 1 szklanki mleka,
- 2 jajek,
- 0,5 szklanki oleju roślinnego,
- łyżki cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżki cukru wanilinowego,
- łyżki cukru,
- szczypty soli.
W celu przygotowania pysznych gofrów zmiksuj wszystkie składniki razem. Następnie wylewaj je kolejno na rozgrzane płyty gofrownicy. Lubisz gofry na słodko, czy preferujesz je w bardziej wytrawnym wydaniu? Abyś mógł zaskoczyć swoich bliskich, polecamy Ci pyszną, ale trochę bardziej kaloryczną wersję. W tym celu zrób domowe gofry wytrawne na słono, z dodatkiem tartego sera. Na wierzch koniecznie połóż ulubione dodatki. Mogą być to awokado lub łosoś, ale też salami czy chrupiący bekon.
Czy znasz belgijską wersję gofrów? Jest również bardzo smaczna. Do tego potrzebujesz jednak urządzenia, które ma dużą moc. Do pieczenia tych gofrów powinieneś użyć gofrownicy o mocy minimum 1000 W. Jak zrobić smaczne gofry belgijskie? Koniecznie użyj:
- 185 gramów mąki pszennej,
- 70 gramów mleka,
- 20 gramów drożdży,
- jedno całe jajko oraz jedno żółtko,
- 100 gramów masła,
- 125 gramów cukru perlistego,
- łyżeczka cukru wanilinowego,
- szczypta soli.
Jeżeli tak jak my, jesteś fanem gofrów w każdej postaci, a nie masz odpowiedniej gofrownicy, polecamy Ci jej zakup. Pieczenie tego przysmaku z pewnością sprawi Ci wiele radości. W dodatku będziesz mógł zaskoczyć swoich najbliższych nowymi smacznymi daniami. Życzymy Ci samych udanych wypieków!