– Wystarczą chęci, kilka chwil wolnego i pyszna babka wielkanocna jest gotowa – mówi słuchaczka RDN, pani Maria.
Święta coraz bliżej, dlatego wiele osób myśli o tym, jakie przysmaki przygotować na wielkanocny stół. Jednym z podstawowych i tradycyjnych elementów, bez których nie może się obejść jest babka wielkanocna.
Jak ją jednak zrobić, by wszystkim smakowała?
– Potrzebujemy: niepełną szklankę cukru, dwie szklanki mąki, cztery jajka, masło. Oddzielamy białko od żółtka i zaczynamy od ubicia piany. Później ucieramy masło, dodajemy żółtka, cukier, mąkę, a na końcu ubitą pianę i odrobinę proszku do pieczenia. Następnie rozdzielamy ciasto na połowę, dodajemy dwie łyżeczki kakao i łyżkę lub dwie kwaśnej śmietany. Wkładamy do formy babkowej i wychodzi nam taka pyszna babka-łaciatka.
Nasza słuchaczka dodaje, że do wypieku możemy również dodać cytrynę, rum czy posypać cukrem pudrem.
Pani Maria przekonuje, że ciasto może być upieczone na początku Wielkiego Tygodnia i w Wielkanoc nic nie straci na swoim wyglądzie oraz smaku.