– Wystarczą chęci, kilka chwil wolnego i pyszna babka wielkanocna jest gotowa – mówi słuchaczka RDN, pani Maria.
Święta coraz bliżej, dlatego wiele osób myśli o tym, jakie przysmaki przygotować na wielkanocny stół. Jednym z podstawowych i tradycyjnych elementów, bez których nie może się obejść jest babka wielkanocna.
Jak ją jednak zrobić, by wszystkim smakowała?
– Potrzebujemy: niepełną szklankę cukru, dwie szklanki mąki, cztery jajka, masło. Oddzielamy białko od żółtka i zaczynamy od ubicia piany. Później ucieramy masło, dodajemy żółtka, cukier, mąkę, a na końcu ubitą pianę i odrobinę proszku do pieczenia. Następnie rozdzielamy ciasto na połowę, dodajemy dwie łyżeczki kakao i łyżkę lub dwie kwaśnej śmietany. Wkładamy do formy babkowej i wychodzi nam taka pyszna babka-łaciatka.
Nasza słuchaczka dodaje, że do wypieku możemy również dodać cytrynę, rum czy posypać cukrem pudrem.
Pani Maria przekonuje, że ciasto może być upieczone na początku Wielkiego Tygodnia i w Wielkanoc nic nie straci na swoim wyglądzie oraz smaku.

![Ważna ulica w Limanowej zostanie zamknięta z powodu robót na linii kolejowej [SPRAWDŹ OBJAZDY] 2 fot. PKP PLK](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/limanowa_most_pkp_plk-350x250.jpg)
![Dwór z Wielogłów trafi do Nowego Sącza. Gdzie i kiedy będzie można go zwiedzać? [ZDJĘCIA] 3 fot. Muzeum Ziemi Sądeckiej](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/muzeum-ziemi-sadeckiej-1-350x250.jpg)





![Wypadek w Klęczanach koło Gorlic. Są ranni [ZDJĘCIA] 9 kleczany halogorlice 8](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/kleczany_halogorlice-8-350x250.jpg)
![Ważna ulica w Limanowej zostanie zamknięta z powodu robót na linii kolejowej [SPRAWDŹ OBJAZDY] 10 fot. PKP PLK](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/limanowa_most_pkp_plk-120x86.jpg)




