– Wystarczą chęci, kilka chwil wolnego i pyszna babka wielkanocna jest gotowa – mówi słuchaczka RDN, pani Maria.
Święta coraz bliżej, dlatego wiele osób myśli o tym, jakie przysmaki przygotować na wielkanocny stół. Jednym z podstawowych i tradycyjnych elementów, bez których nie może się obejść jest babka wielkanocna.
Jak ją jednak zrobić, by wszystkim smakowała?
– Potrzebujemy: niepełną szklankę cukru, dwie szklanki mąki, cztery jajka, masło. Oddzielamy białko od żółtka i zaczynamy od ubicia piany. Później ucieramy masło, dodajemy żółtka, cukier, mąkę, a na końcu ubitą pianę i odrobinę proszku do pieczenia. Następnie rozdzielamy ciasto na połowę, dodajemy dwie łyżeczki kakao i łyżkę lub dwie kwaśnej śmietany. Wkładamy do formy babkowej i wychodzi nam taka pyszna babka-łaciatka.
Nasza słuchaczka dodaje, że do wypieku możemy również dodać cytrynę, rum czy posypać cukrem pudrem.
Pani Maria przekonuje, że ciasto może być upieczone na początku Wielkiego Tygodnia i w Wielkanoc nic nie straci na swoim wyglądzie oraz smaku.



![50-lecie Karczmy u Walusia w Krościenku nad Dunajcem [ARTYKUŁ SPONSOROWANY] 4 karczma u walusia](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/karczma_u_walusia-350x250.jpg)
![Tragedia w Ropie. Nie żyje 80-letnia kobieta, która miała zostać postrzelona [ZDJĘCIA] 5 fot. halogorlice.info](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/postrzelenie_ropa5-350x250.jpg)
![Gorące przywitanie mistrzyń cheerleadingu w Nowym Sączu [WIDEO] 6 cheerleadarki](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/cheerleadarki-350x250.jpg)








