Pielmieni, szuba i barszcz ukraiński – tych i wielu innych smakołyków rodem z kuchni ukraińskiej będzie można skosztować na Targu Wielkanocnym, który odbędzie się w niedzielę, 10 kwietnia w Tarnowie.
Katarzyna Pasula z Tarnowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego powiedziała, że wydarzenie będzie okazją do promocji kuchni ukraińskiej w wykonaniu Ukrainek, które znalazły w regionie schronienie przed wojną.
– Będziemy mieli okazję gościć rodowite Ukrainki, które znalazły schronienie w Tarnowie. Są to cudowne, młode, ambitne, pełne uśmiechu kobiety, które nie chcą, żeby ktoś im coś dawał. One po prostu chcą dać coś od siebie. Przyjechały tutaj, znalazły schronienie, są tutaj z dziećmi. Dzieci się już uczą i cóż! Postanowiły nam przybliżyć kuchnię ukraińską!
Przysmaków kuchni ukraińskiej skosztować będzie można przez cały czas trwania Targu, panie Jula i Alicja z Ukrainy będą je przygotowywać na bieżąco.
– Będziemy mieli okazję degustować cudowne produkty. To wszystko w wykonaniu tych cudownych kobiet, więc będzie okazja spotkania ich, posmakowania ich dań. Panie będą serwowały potrawy kuchni ukraińskiej od początku targu. I teraz, proszę państwa, nie obiecujemy, że do piętnastej tych przysmaków wystarczy! Warto więc przyjść troszkę wcześniej.
Na Targu nie zabraknie też innych atrakcji. Podczas warsztatów plastycznych całe rodziny będą miały okazję nauczyć się wykonywać piękne pisanki. Warsztaty ze zdobienia pisanek metodą decoupage prowadzone będą w godzinach od 10 do 12.
Targ Wielkanocny odbywał się będzie w niedzielę, 10 kwietnia w godzinach 9-15 przy ul. Giełdowej w Tarnowie. Oprócz wymienionych wcześniej potraw będzie także można spróbować pierogów na słodko i pikantnie, bułeczek z nadzieniem, naleśników i sałatki olivie.
W Targu Wielkanocnym wezmą udział regionalni producenci ekologicznej żywności, wiejskich przysmaków i rękodzieła artystycznego.
Pisaliśmy o tym tutaj:
https://www.rdn.pl/news/juz-niedlugo-targ-wielkanocny-wystawcy-juz-rezerwuja-miejsca