Wina słodkie, wytrawne, białe i czerwone oraz sery, octy czy miody. Podczas Eno-Majówki na Kokoczu w gminie Ryglice na licznie zgromadzonych gości czekały prawdziwe przysmaki.
Jak mówi Radiu RDN Małopolska burmistrz Ryglic Paweł Augustyn, klimat wydarzenia i góry Kokocz ściągnął kilka tysięcy ludzi chętnych nowych kulinarnych doznań.
– Dziś jest około 10 tysięcy ludzi. Impreza naprawdę potężna, można degustować wina, sery. Koło Gospodyń Wiejskich już po godzinie miały praktycznie puste stoły. U podnóża Góry Kokosz mieści się winnica, bez żadnych herbicydów, bez żadnych nawozów – typowo ekologiczne wina wraz z miodami.
Jak mówi właściciel winnicy u podnóża Góry Kokocz Damian Marcinek, osoby, które odwiedzają to miejsce, nie tylko degustują lokalne wina, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej o tym jak one powstają.
– Opowiadamy o uprawie winorośli, w jaki sposób to robimy. Można z nami zamienić słowo, spróbować tych win. Przygotowaliśmy całe nasze portfolio, mamy dziewięć win. Od białych wytrawnych do czerwonego słodkiego. Mamy też wina klasy premium, które zdobyły nagrody na ogólnopolskich i międzynarodowych konkursach. Oprócz tego, że można ich tutaj spróbować to opowiadamy o procesie ich powstawania.
Gościom spotkanie umilały miejscowe zespoły 'Lubczanie’ i 'W Kuźni u Kowala’.
Sezon winny ma się zakończyć winobraniem w drugą sobotę września.