Kawę zaliczasz do swoich ulubionych napojów? Uwielbiasz jej smak i z przyjemnością przygotowujesz napar każdego dnia? Kawa cieszy się ogromnym zainteresowaniem, nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Istnieje wiele jej rodzajów, podobnie jak i metod parzenia. Sprawdź, jak stworzyć niezapomniane kawowe doświadczenie!
Koło smaków kawy
Koło smaków kawy jest prostym narzędziem, które umożliwia tworzenie niezapomnianych doświadczeń związanych z kawą. Ten cudowny wynalazek ułatwia znalezienie i poczucie konkretnych smaków i nut w naparze. Samemu ciężko jest dokładnie określić, jakie nuty posiada dana kawa. Korzystając z koła zadanie jest uproszczone.
Z początku zaczyna się od środka i z czasem ustala szczegóły idąc na zewnątrz koła. Picie na ślepo również okazuje się być pomocne w rozpoznawaniu smaków, podobnie jak i przypisywanie konkretnych nut do kolorów. Dlaczego rozpoznawanie smaków i nut pozwala tworzyć niezapomniane kawowe doświadczenia? Przede wszystkim otwiera Cię na to, co nowe. Pozwala Ci odkryć takie smaki, których nigdy nie spodziewałbyś się poczuć w napoju, jakim jest kawa.
Parz kawę na różne sposoby
Sposób, w jaki kawa jest parzona – ma niemały wpływ na ostateczny jej smak. Jeśli dotychczas ograniczałeś się do jednego lub dwóch metod parzenia, musisz to zmienić! Na uwagę zasługuje m.in. kawa po turecku. Ten sposób polega na mieszaniu drobno zmielonej kawy z cukrem w specjalnym, przeznaczonym do tego tygielku. Następnie dolewa się zimnej wody oraz podgrzewa, nie dopuszczając do jej zagotowania.
Ciekawe urządzenia to także dripper, chemex, czy aeropress. To alternatywne sposoby parzenia kawy, które pozwalają wydobyć z niej naprawdę nietuzinkowe i niespotykane dotychczas nuty smakowe. Przykładowo, do drippera wystarczy włożyć filtr do kawy, a następnie wsypać średnio zmieloną kawę. Wprost idealnie sprawdzają się te, które nie są zbyt mocno palone.
Niedawno wynalezioną i niezwykle ciekawą metodą parzenia kawy jest Aeropress. To urządzenie, które swoim wyglądem przypomina nieco strzykawkę. Z jego pomocą można parzyć wszystkie typu kawy, jednak najlepiej sprawdza się tutaj arabica. Aby zaparzyć kawę w Aeropressie, należy umieścić papierowy filtr na sitku i umieścić zmieloną kawę. Następnie wystarczy zalać ją gorącą wodą i nałożyć tłok na cylinder, przyciskając kawę do dzbanka. Charakterystyczny syk będzie oznaką, iż należy przerwać czynność.
Eksperymentowanie z parzeniem kawy to kolejny sposób na poznanie nowych nut smakowych. Ciekawą alternatywą jest również kapsułkowy ekspres do kawy Nespresso. Pozwala on na przygotowanie zawsze świeżej i wysokiej jakości kawy w zaledwie kilka chwil.
Połącz podróże z kawowymi przygodami
Czy wiesz, że w zależności od miejsca uprawy kawy, jej smak będzie się różnić? Przykładowo, kawa z Południowej Ameryki charakteryzuje się nutami czekoladowymi, orzechowymi, nierzadko również karmelowymi. Dzięki tym cechom, mieszanki wyróżniają się na tle innych. Smak jest zbalansowany i słodki. W zależności od stopnia wypalenia, goryczka może być większa lub mniejsza. Z kolei w przypadku kawy z Afryki, można wyczuć dominujące nuty cytrusowe oraz intensywną kwasowość. Napar jest lekki, nierzadko przypomina wręcz herbatę.
Za jedną z najlepszych na świecie kaw uznaje się tą pochodzącą z Kenii. Warunki atmosferyczne sprzyjają uprawom kawowców, więc nie ma nic w tym dziwnego. W ziarnach pochodzących z tych regionów można wyczuć sporo kwasowości, nuty wina, a także nuty owoców leśnych. Równie intrygująca jest kawa z Etiopii. Często uznaje się ją za najlepszą dla początkujących miłośników kawy. Tutaj również wyczuć można rozmaite owoce i kwiatowe nuty. Wśród czołowych producentów kawy, których ziarna naprawdę warto spróbować, wymienia się także Peru, Indonezję, Indie i Honduras.
Kursy baristyczne
Kurs baristyczny może okazać się strzałem w dziesiątkę, jeśli zależy Ci na niezapomnianych doświadczeniach związanych z kawą. Jest to szkolenie, które pozwala poznać tajniki profesjonalnego przyrządzania naparów, jak i ich podawania. Na takim kursie również dobrze zapoznasz się ze wszelkimi urządzeniami – ekspresami czy dzbankami.
Najczęściej tego typu kursy rozpoczynają się od nauki teorii. Zdobywasz wiedzę dotyczącą kawy, jej przyrządzania i podawania. Jest to często cenna wiedza, która pozwala przygotować napar na najwyższym poziomie. Jeśli kiedykolwiek zachwycałeś się kawą z kawiarni, teraz już będziesz wiedzieć, jak została przyrządzona.
Po teorii, przychodzi czas na praktykę. Zaczynasz ćwiczyć przygotowywanie i podawanie kawy. Zaznajamiasz się z różnymi rodzajami mleka, które również mają ogromny wpływ na ostateczny smak kawy. Dowiadujesz się także wielu rzeczy, które choć nie są bezpośrednio związane z kawą, zdecydowanie są przydatne. Mowa tu chociażby o prawidłowym myciu ekspresów czy dzbanków.
Kurs baristyczny to połączenie nauki z zabawą. Choć najczęściej nie trwa długo, pozwala naprawdę sporo się dowiedzieć i znacznie polepszyć swoje umiejętności, a co się również z tym wiąże – przygotowywać kawę, która zachwyca.