50-lecie Karczmy u Walusia w Krościenku nad Dunajcem [ARTYKUŁ SPONSOROWANY]

karczma u walusia

W najbliższą sobotę (13.12) świętować będzie Karczma u Walusia w Krościenku nad Dunajcem. Okazją jest 50-lecie istnienia obiektu. Uczestnicy uroczystości będą mogli poznać historię karczmy widzianą oczami dawnych właścicieli, pracowników i sympatyków.

50 lat to czas rozwoju tego miejsca – podkreśla Rafał Nowobilski, współwłaściciel Karczmy u Walusia.

– Karczma była budowana na takie wydarzenie Bank Miast w 1975 roku, gdzie rywalizowała z Wisłą. Chcielibyśmy podziękować poprzednim właścicielom, a był to GS w Krościenku nad Dunajcem, który dalej prężnie działa. Przejęliśmy ich spuściznę i chcemy kontynuować dalej i smak, i tradycję. Przy okazji chcemy też pokazać, że kultura rozwija się dobrze w Krościenku – działają dwa zespoły, Stowarzyszenie Kobiet Pienińskich.

Podczas obchodów 50-lecia w sobotę wystąpią m.in. zespoły regionalne „Małe Pieniny” i „Pienińskie Wiyrchy.”

– Jest to wyjątkowa okazja, by wspólnie uczcić pół wieku tradycji, kultury, gościnności w sercu Pienin. Będzie fajny zespół muzyczny, będzie występ zespołu regionalnego „Pienińskie Wiyrchy”, a zagra na koniec zespół „Bajeranty”. Wstęp jest bezpłatny, dlatego myślę, że warto przyjść

– zapowiada Norbert Klos, współwłaściciel Karczmy

Jak dodaje Rafał Nowobilski, karczma w przygotowywaniu potraw bazuje na naturalnych produktach, posiada też tradycyjny piec.

– Przede wszystkim jest to karczma, która jako chyba jedyna na Podhalu została z tradycyjnym piecem węglowym do gotowania. Używamy naturalnych produktów, nie używamy żadnych ulepszaczy, no i mięsa bierzemy z małych masarni.

Specjalnością lokalu są placki po góralsku, żurek po pienińsku i moskale pieczone na blasze. Uroczystości z okazji jubileuszu 50-lecia Karczmy u Walusia rozpoczną się w sobotę o godz. 16. Każdy jest mile widziany na tym wydarzeniu.

Exit mobile version