W Klubie Dobrze Nastawionych zapachniało piernikiem. Warsztaty kulinarne w ramach projektu 'Jesień życia wiosną możliwości’

bt WhatsApp Image 2025 12 02 at 08.16.32 4 tb

bt_WhatsApp-Image-2025-12-02-at-08.16.23_tb

Zdjęcie 1 z 20

Zapach piernika, kolorowe masy lukrowe i opowieści o rodzinnych zwyczajach świątecznych – seniorzy zrzeszeni w radiowym Klubie Dobrze Nastawionych mają za sobą wyjątkowe wydarzenie.

W ramach projektu 'Jesień życia wiosną możliwości’ skorzystali z warsztatów kulinarnych, przygotowujących do Świąt Bożego Narodzenia.

Zajęcia z dekorowania piernikowych choinek poprowadziła Elżbieta Teper. Część uczestniczek przyznawała, że to dla nich zupełnie nowa umiejętność.

-Dekorujemy teraz pierniczki, w tej chwili robimy choinkę. Coś nam wychodzi, jakiś wzór już widać, to jest najważniejsze. Najpierw robimy brzegi, a później wypełniamy środek.
-Ja nigdy nie robiłam takiej dekoracji na ciasteczkach. Teraz mam okazję spróbować.
-Cieszę się, że możemy znowu się spotkać, wspólnie coś zrobić i pod okiem pani Eli poznać nowe przepisy.

 

Projekt jest realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego. Członek Zarządu Województwa Małopolskiego Marta Malec-Lech podkreślała, że seniorzy są skarbnicą wiedzy na temat tradycji, a takie wydarzenia pozwalają utrwalać ich wiedzę i doświadczenia dla przyszłych pokoleń.

-To warsztaty, dedykowane naszym, małopolskim seniorom, którzy będą dzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem z zakresu kulinariów. To ważne, żebyśmy pamiętali o naszych tradycjach i dziedzictwie kulinarnym, bo Małopolska słynie z przepysznej kuchni i pysznych smakołyków. Te najlepsze przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Tego typu warsztaty warto organizować i pokazywać młodszym, jakie wspaniałe dziedzictwo kulinarne mamy w Małopolsce. Od seniorów możemy dużo się nauczyć, są bardzo aktywni i chcą dzielić się wiedzą i doświadczeniem.

Prowadząca warsztaty Elżbieta Teper, znana słuchaczom Radia RDN z cyklicznych audycji kulinarnych, zaznaczała, że dzięki tym zajęciom, seniorzy będą mogli poznać sposoby na własnoręcznie robione dekoracje, które będą nie tylko atrakcyjnie się prezentować, ale też roztaczać zapach kojarzący się ze świętami Bożego Narodzenia.

-Zbliżają się święta, musimy wykorzystywać swoje umiejętności, żeby nie chodzić po sklepach i kupować. Żeby nasze dzieła znalazły się na talerzu i na stole, będziemy dekorować choinki piernikowe, które będą stały i będą miały bombeczkę. To wszystko jest z piernika. Ta choineczka może być dekoracją na stole, będzie pięknie pachnieć piernikiem.

Dopytaliśmy uczestników warsztatu o zwyczaje świąteczne, bez których nie wyobrażają sobie Bożego Narodzenia. Jedna z seniorek zawsze umieszcza sianko na stole, a wszystkie dania muszą być postne.

-Sianko pod obrusem, moneta, musi być też szopka i świeca. Tradycyjnie, muszą być też kolędy, piękne, nasze. Także postne potrawy staropolskie. Każdy tego wyczekuje, ale chyba najbardziej cieszymy się w mojej rodzinie z kompotu z suszu. Dzień wcześniej ugotowany przechodzi zapachem wszystkich owoców, przepyszne.

Warsztaty w ramach projektu 'Jesień życia wiosną możliwości’ zrealizowało stowarzyszenie RDN.

Klub Dobrze Nastawionych RDN regularnie gromadzi sympatyków radia. Tego typu spotkania integrują lokalną społeczność i inspirują do aktywnego spędzania czasu.

W ciągu roku organizowane są nie tylko warsztaty, lecz także wyjazdy do ciekawych miejsc, prelekcje dotyczące zdrowia i bezpieczeństwa oraz wiele innych inicjatyw sprzyjających rozwojowi i budowaniu relacji.

Do KDN może dołączyć każdy. Wystarczy skontaktować się z Radiem RDN Małopolska lub RDN Nowy Sącz.

Exit mobile version