Możliwość bezpiecznego przyjęcia Komunii Świętej pod postacią komunikantu niskoglutenowego ma ogromne znaczenie dla chorych na celiakię – podkreślają członkowie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Organizacja zwróciła się do tarnowskiej kurii z prośbą o poinformowanie wiernych w parafiach o możliwości przyjęcia Komunii Świętej w postaci bezglutenowej.
Wielu chorych nie ma świadomości, że taka możliwość istnieje, a jednocześnie nie ma śmiałości, by samodzielnie o nią zapytać – twierdzą działacze.
Taka informacja popłynęła już z ambony w parafii katedralnej w Tarnowie. Jak mówi proboszcz ks. Adam Nita osoby, które są chore na celiakię mogą przyjmować Komunię Świętą w postaci bezglutenowej. W tym celu proszeni są, aby zgłosić ten fakt w zakrystii przed Mszą św.
– Rzadko zdarzają się osoby, które proszą o Komunię niskoglutenową. Były to dotychczas młode osoby i w średnim wieku, chore na celiakię. Do tej pory mamy w katedrze praktykę, że osoby, które chcą przyjąć taką Komunię, zgłaszają się do zakrystii przed Mszą św. prosząc o to, żeby komunikant lub komunikanty – w zależności od liczby osób, były zakonsekrowane na tej Mszy św. w której uczestniczyli.
W katedrze taka osoba powinna podejść do Komunii jako pierwsza.
Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej przekazało także kapłanom inne informacje związane z bezpiecznym udzielaniem Komunii osobom na diecie bezglutenowej, bo jak wskazuje, możliwość bezpiecznego przyjęcia Komunii pod postacią komunikantu niskoglutenowego ma ogromne znaczenie z przyczyn zarówno duchowych, jak i zdrowotnych.
Najbezpieczniej jest, gdy komunikanty niskoglutenowe są przechowywane i konsekrowane w oddzielnym naczyniu w tabernakulum. W trakcie udzielania Komunii osoba na diecie bezglutenowej podchodzi jako pierwsza lub ostatnia. Wówczas kapłan z tabernakulum sięga po oddzielne naczynie z komunikantami niskoglutenowymi. Dobrą praktyką jest opłukanie palców wodą przez księdza przed udzieleniem Komunii niskoglutenowej. Taki sposób eliminuje ewentualne pozostałości glutenu na dłoniach.
