Rydz jest dobry na wzrok – przekonuje radiowy ekspert kulinarny Elżbieta Teper.
W audycji ‘Cztery pory gotowania’ zwracała uwagę na składniki odżywcze rydza, który ma podobne właściwości co marchewka czy borówka.
Jego atutem są też walory smakowe.
– Wyrazisty smak, kompozycja z mięsem, z wędliną, z chlebem, jaki szeroki asortyment potraw. Rydze są niskokaloryczne, zawierają dużo błonnika, zawierają beta-karoten, a karoten to wzrok, więc jeżeli chcemy poprawić ten wzrok, to nie tylko borówka, marchewka, ale również rydz.
Grzyby są jednak ciężkostrawne, dlatego nie powinno podawać się ich dzieciom do 5. roku życia i seniorom. Przyrządzając rydze, trzeba odciąć trzonki. Kapelusz można smażyć na maśle klarowanym, co też pozwoli pozbyć się goryczki, którą rydze mają. Im mniej grzybów na patelni w czasie smażenia, tym lepiej, bo grzyby w 90 procentach składają się z wody, więc wtedy unikniemy duszenia. Solimy pod koniec smażenia.
Całej audycji ‘Cztery pory gotowania’ można wysłuchać na rdn.pl. (zdanie do serwisu)
Kolejna odsłona audycji już dziś (19.09). O godz. 13.10 będzie o jabłkach.
Cała audycja: