Zdrowe śniadanie podstawą dobrego rozwoju dziecka – przekonują eksperci. Elżbieta Teper w audycji 'Cztery pory gotowania’ radziła, by taki poranny posiłek rodzic przygotowywał samodzielnie, a nie dawał pieniędzy na kupienie jedzenia.
W takim razie dziecko niemal zawsze wybierze drożdżówkę lub inną słodką przekąskę. Dlatego, by temu zapobiec, śniadaniówkę przygotujmy sami – zachęca radiowy ekspert kulinarny. Warto też dobrze przemyśleć, co się w niej znajdzie.
– Ma być zdrowe śniadanie, zbilansowane, czyli mają być składniki energetyczne, składniki odżywcze i wtenczas dziecko inaczej funkcjonuje. Musi być sycące, bo młody organizm potrzebuje tej energii, a więc muszą być węglowodany i tłuszcze, witaminy i coś, co dłużej ulega procesowi trawienia, tak jak np. chleb, tylko nie świeża bułeczka, a najlepiej rozmrożony chleb, bo ma inny charakter glutenu i skrobi.
Bardzo ważne jest też to, w co zapakujemy dziecku śniadanie. Lepiej unikać tu plastików, więc idealnie sprawdzi się papier śniadaniowy.
Specjalistka od naturalnego oczyszczania organizmu i doradca dietetyczny Marta Mularska w audycji Bez Skierowania przekonywała, że nadmiar przetworzonej żywności, może wpływać na zdrowie i zachowanie dziecka.
Dzieci, które jedzą zbyt dużo fast foodów, słodyczy czy napojów gazowanych, stają się nadpobudliwe, a nawet agresywne. Wynika to z obecności w jedzeniu sztucznych barwników, konserwantów i nadmiaru cukru, które mogą działać drażniąco na młody organizm.
– Te dzieci mają problemy zdrowotne, często chorują, są otyłe, są nadpobudliwe. To jest bardzo ważne, te dzieci nie potrafią usiedzieć chwileczkę, nie potrafią się skupić na nauce, a nawet na zabawie, nie potrafią rozmawiać z innymi dziećmi. To jest niesamowita energia, która jest niepotrzebnie dostarczana tym dzieciom. I przychodzi taki moment kiedy trzeba powiedzieć 'stop’, kiedy rodzice powinni sobie zdać sprawę, że dłużej to nie może trwać, musimy się zaangażować i często musimy zmienić nawyki w całej rodzinie.
Z kolei dietetyk Katarzyna Wojtas, w audycji Bez Skierowania zwracała uwagę, że nasze odżywianie może mieć realny wpływ na poprawę odporności organizmu. Specjalistka od zdrowego odżywiania podkreśla, że dieta wpierająca nasz układ odpornościowy, powinna być bogata w antyoksydanty.
– My znajdziemy je głównie w owocach i warzywach o mocno czerwonej bądź pomarańczowej barwie. Są to m.in. pomidory, marchew, dynia, papryka, cytrusy, ale również owoce jagodowe takie jak jagoda, aronia, czarna i czerwona porzeczka, borówka. Tak naprawdę te antyoksydanty znajdziemy w większości owoców i warzyw. Również herbata – szczególnie zielona, cebula, czosnek, czarny bez, dzika róża, różnego rodzaju orzechy, pestki, gorzkie kakao, a nawet to słynne czerwone wytrawne wino, które jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy.
Eksperci przekonują, że zwiększenie spożycia warzyw, owoców oraz produktów pełnoziarnistych, może pomóc w regulacji poziomu energii dziecka, poprawie koncentracji oraz stabilizacji nastroju. Regularne picie wody (najlepiej zaczynać dzień od szklanki ciepłej wody), unikanie sztucznych dodatków i wprowadzenie naturalnych produktów do diety, może zdziałać cuda dla zdrowia i samopoczucia dziecka.