W Biadolinach Szlacheckich królują dania z królika – KGW w Strażniczkach Małopolskich Smaków

f82825ab 09ba 4e6c 99a3 f3296d624ab3

W ich menu nie może zabraknąć potraw przygotowanych z mięsa z królika. Koło Gospodyń Wiejskich z Biadolin Szlacheckich gotuje już od 1955 roku.

Wiesława Mierzwa przyznaje, że na ich stole królują pasztety.

– Pasztet z królika, a dla jaroszów pasztet z cukinii. Pasztet z królika podajemy z sosem chrzanowym na bazie jogurtu, a do pasztetu z cukinii można dodać coś słodkiego, pomimo że jest na ostro, słodycz urozmaici smak –

-mówiła Wiesława Mierzwa z KGW w Biadolinach Szlacheckich.

Mięso z królika jest tu połączone z wątróbką, podgardlem, a gotową masę zapieka się w piekarniku.

KGW w Biadolinach Szlacheckich liczy 40 członków, w tym czterech mężczyzn. Najstarsza członkini ma 94 lata, a najmłodsza skończyła już 60. Przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie, jak np. pęczak z grochem i ze skwarkami.

Koło Gospodyń Wiejskich w Biadolinach Szlacheckich gościło na antenie Radia RDN w ramach cyklu audycji Strażniczki Małopolskich Smaków.

Exit mobile version