Choć działają raptem od dwóch lat, coraz prężniej rozwijają swoją pozycję w regionie. Członkowie Koła Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich z Koszyc Małych ‘Niezłe Ziółka’ znają się na gotowaniu.
Przekonywali o tym na antenie Radia RDN Małopolska w audycji Strażniczki Małopolskich Smaków. Prezes Jadwiga Małek i Karolina Bodzińska przyznają, że kulinarne inspiracje czerpią od babć.
– Mamy zeszyty babć takie stare, pożółkłe, ciężko czasem odczytać, a jednak można znaleźć jakieś perełki. Pamiętamy też dzieciństwa, jak babcia coś upiekła, ugotowała, chciałybyśmy podobnie zrobić. Wiadomo, że to nie jest ten sam smak, ale już coś nam to przypomina. Z resztą babcie są chętne do udzielania przepisów, współpracujemy z Klubem Seniora i panie też nas bardzo wspomagają, podpowiedzą.
W Kole Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich ‘Niezłe Ziółka’ liczy 32 osoby, w tym 9 mężczyzn.
Jest też wyraźny podział obowiązków – panie gotują i pieką, a panowie pomagają w kuchni, ale są też głównymi degustatorami.
Koło słynie m.in. z bigosu z grzybami, barszczu galicyjskiego czy zupy z płucek cielęcych.
– Musimy mieć płucka, najlepiej cielęce. Gotujemy płucka, kroimy je w kawałeczki, robimy wywar z warzyw, a na koniec takie płucka zakwaszamy żurkiem.
Kolejna odsłona audycji Strażniczki Małopolskich Smaków na antenie Radia RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz w najbliższą sobotę, 16 sierpnia o godz. 9.10.
Cała rozmowa: