Wysokie temperatury sprawiają, że żywność psuje się szybciej i łatwo o zatrucia pokarmowe.
Możemy temu zapobiec, przechowując produkty we właściwy sposób.
– Dbajmy o odpowiednie przechowywanie żywności, ponieważ wysokie temperatury mogą przyspieszać rozwój bakterii. Starajmy się utrzymywać temperaturę od 4 stopni w lodówce do -18 w zamrażarce. Unikajmy tzw. zanieczyszczeń krzyżowych, czyli przechowujmy surowe mięso, ryby i drób w osobnych pojemnikach, aby uniknąć kontaktu z innymi produktami żywnościowymi. Jeśli poddajemy żywność obróbce termicznej to zadbajmy, żeby mięso i ryby były właściwie ugotowane tak, aby zniszczeniu uległy wszystkie bakterie
– tłumaczy dyrektor Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Tarnowie Mateusz Wójcik.
Ważny jest również świadomy wybór miejsc, w których robimy zakupy.
– Istotne jest to, żebyśmy kupowali produkty świeże. Wybierajmy sklepy i stoiska z dobrą reputacją. Kupując warzywa i owoce zwracajmy uwagę na to czy nie są uszkodzone. I obserwujmy żywność, a jeśli zauważymy jakiekolwiek objawy zepsucia, takie jak pleśń, nieprzyjemny zapach czy zmiana konsystencji to zrezygnujmy z takiej żywności i nie ryzykujmy.
Szczególną ostrożność należy zachować podczas robienia zakupów na targach lub przydrożnych stoiskach, gdzie żywość przechowywana jest poza lodówką.