– Dzisiaj mam rzodkiewkę, cebulkę, szczypiorek i czosnek niedźwiedzi. – Rzodkiewkę, sałatę, botwinkę, koperek, szczypiorek, natkę pietruszki, lubczyk, szpinak szczaw.
Tarnowianie chętnie przyrządzają potrawy ze świeżych warzyw.
– Kupowałam już ogórki, świeżą, młodą kapustę, sałatę. – Rzodkiewka, szczypiorek sałatka, pietruszka, wszystko świeże.
Jak zaznaczają sprzedawcy, z nowalijek można przygotować wiele smacznych potraw i dodatków do wiosennego obiadu.
– Ze szpinaku mogą być pierożki, może być koktajl, naleśniki. Zupa szczawiowa i chłodniki z botwinki. Sałatka do kanapek i do obiadu. Koperek do ziemniaczków i sos koperkowy. – Sałatki, jarzyny na zupę, z czosnku niedźwiedziego pesto, albo można go utrzeć z masłem.
Sprzedawcy zalecają, aby dbać o przechowywanie nowalijek po ich zakupie. Najlepiej trzymać je w szufladzie w lodówce, a po wyjęciu ich z foliowego woreczka – dokładnie umyć.