Świeże warzywa już na tarnowskim Burku. Tarnowianie chętnie kupują nowalijki

OFSCWyjg

59kWsfoJ

Zdjęcie 1 z 9

Wiosna rozpoczęła się na całego. Na tarnowskim Burku pojawiły się już świeże, młode warzywa.

– Dzisiaj mam rzodkiewkę, cebulkę, szczypiorek i czosnek niedźwiedzi. – Rzodkiewkę, sałatę, botwinkę, koperek, szczypiorek, natkę pietruszki, lubczyk, szpinak szczaw.

Tarnowianie chętnie przyrządzają potrawy ze świeżych warzyw.

– Kupowałam już ogórki, świeżą, młodą kapustę, sałatę. – Rzodkiewka, szczypiorek sałatka, pietruszka, wszystko świeże.

Jak zaznaczają sprzedawcy, z nowalijek można przygotować wiele smacznych potraw i dodatków do wiosennego obiadu.

– Ze szpinaku mogą być pierożki, może być koktajl, naleśniki. Zupa szczawiowa i chłodniki z botwinki. Sałatka do kanapek i do obiadu. Koperek do ziemniaczków i sos koperkowy. – Sałatki, jarzyny na zupę, z czosnku niedźwiedziego pesto, albo można go utrzeć z masłem.

Sprzedawcy zalecają, aby dbać o przechowywanie nowalijek po ich zakupie. Najlepiej trzymać je w szufladzie w lodówce, a po wyjęciu ich z foliowego woreczka – dokładnie umyć.

Exit mobile version