Choć święta wielu z nas kojarzą się z suto zastawionym stołem, sałatką z toną majonezu i sernikiem, po którym nie da się wstać z kanapy, okazuje się, że wielkanocne potrawy mogą być nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Na podium zdrowych wielkanocnych klasyków znalazły się jajka i chrzan. Według ekspertów to duet idealny.
Dietetyk Katarzyna Wojtas, która była gościem audycji Bez Skierowania przekonywała, że jajko to źródło pełnowartościowego białka i wielu witamin.
– Jajko jest skarbnicą jeśli chodzi o substancje odżywcze. Cenne jest w lecytynę, która doskonale wpływa na nasze naczynia krwionośne, cholina ma doskonały wpływ na nasz układ nerwowy, na pracę naszego mózgu, również obecna w jajku luteina bardzo dobrze wpływa na nasz wzrok.
Z kolei chrzan to naturalny antybiotyk, wspomagający odporność i trawienie.
– Chrzan jest produktem szalenie zdrowym, począwszy od doskonałego źródła witamin oraz składników mineralnych. Chrzan jest ceniony przede wszystkim przez te jego właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze, grzybobójcze, nawet przeciwnowotworowe dzięki obecności antyoksydantów. Doskonale wpływa na nasze procesy odpornościowe, przez tę swoją moc i intensywność doskonale pobudza produkcję soków żołądkowych co przekłada się na poprawę trawienia.
Warto jednak pamięć, że na chrzan powinny uważać osoby z chorobami układu pokarmowego, np. wrzodami żołądka i dwunastnicy, zgagą, nadżerkami czy chorobami jelit.
Dietetyczka zachęcała też, by przy świątecznych daniach sięgać po lżejsze zamienniki – do ciast można użyć słodzik zamiast cukru, a w miejsce masła czy margaryny warto spróbować oleju. Z kolei sałatka jarzynowa, bez której nie wyobrażamy sobie świąt wcale nie musi ociekać majonezem.
– Najlepszym z zamienników byłby jogurt naturalny, lecz ja zdaję sobie sprawę z tego, że dla niektórych byłby to krok nie do przeskoczenia, dlatego jeżeli nie chcemy tego jogurtu to spróbujmy przynajmniej tę klasyczną wersję majonezu zamienić na majonez light, który będzie delikatniejszy, albo na majonez wegański. Sama zmiana proporcji w takiej sałatce jarzynowej będzie ważna jeżeli chodzi o jej lekkość i strawność. Zamiast dodawać 3 łyżki majonezu dajmy 2 łyżki light i łyżkę jogurtu greckiego.
Dla lepszego trawienia warto sięgnąć po herbatki ziołowe, ale przede wszystkim nie wolno zapominać o zwykłej wodzie.
No i najważniejsze – święta to nie tylko jedzenie. Katarzyna Wojtas przypomina, że warto wstać od stołu i wybrać się na spacer. Nawet krótki ruch po obiedzie pomoże poczuć się lepiej.