Dają nam smak wiosny i symbolizują budzenie się do życia.
Nowalijki o tej porze roku coraz częściej lądują na naszych stołach.
Młode warzywa, które pojawiają się na początku wiosny jako pierwsze, mogą stanowić dodatek do kanapek, ale świetnie sprawdzą się też w lekkich sałatkach – zauważa radiowy ekspert kulinarny Elżbieta Teper.
– Rzodkiewka pokrojona w talarki, jajko pokrojone w kostkę, szczypiorek drobno posiekany, młoda cebulka pokrojona, wszystko razem mieszamy, dodajemy do tego prawdziwą śmietanę i szczyptę soli. Najlepiej smakuje z chlebem żytnim, pieczonym z łopaty.
Eksperci zwracają jednak uwagę, że te kwietniowe nowalijki częściej pochodzą ze szklarni, niż z gruntu.
Więcej porad, jak w kuchni wykorzystać nowalijki, można posłuchać w audycji Cztery pory gotowania, na rdn.pl w zakładce Audycje.
Audycja ‘Cztery pory gotowania’ na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz jest w każdy piątek po godz. 13.00.