Niedożywienie – cichy wróg pacjentów przewlekle chorych (audycja z 11.02.2025)

c4417cf9 d084 4e57 8ec9 3d282ecc8903

Niedożywienie to problem który wciąż jest niedoceniany w leczeniu pacjentów przewlekle chorych. O jego konsekwencjach i sposobach zapobiegania mówiła w audycji Bez Skierowania Marta Mularska, doradca dietetyczny.

Ekspertka podkreślała, że prawidłowe odżywianie jest kluczowym elementem terapii. Aby walczyć z chorobą organizm potrzebuje wartościowych składników odżywczych.

Wciąż jednak pokutuje przekonanie, że utrata masy ciała jest naturalnym elementem choroby. Tymczasem niedożywienie nie tylko osłabia organizm, ale także znacząco utrudnia leczenie.

Osłabiony organizm gorzej walczy z infekcjami, wolniej się regeneruje, a leczenie staje się mniej skuteczne.

– Często wydaje nam się, że jak jest osoba chora to coś tam musi zjeść i podaje się najczęściej rzeczy, które są mało wartościowe i mówimy, że 'a no dobrze chociaż bułeczkę zjadła z masłem’ albo 'jogurcik wypiła’, to już coś jest. Nie! To nie może być 'coś’. To musi być pełnowartościowy, urozmaicony posiłek. Nawiążę do tego jak mamy malutkie dzieciątko, kiedy mama już zaczyna rozszerzać dietę, no to cała rodzina się mobilizuje wtedy, szukamy jakąś dobrą kurkę ze wsi, dobre warzywka, gotujemy zupkę. Jest w rodzinie poruszenie, bo mamy dzieciątko i ono musi dobrze jeść. I my się nad tym pochylamy. I tak samo musimy się pochylić nad osobą chorą.

Ekspertka zwróciła również uwagę na czynnik psychologiczny, który często stanowi dodatkową barierę. Zwłaszcza u starszych, schorowanych osób obserwuje się niechęć do jedzenia, brak apetytu czy nawet lęk przed jedzeniem. W takich przypadkach kluczowe jest wspieranie pacjenta, zachęcanie do regularnych posiłków i dbanie o ich atrakcyjność.

– Starsi często mówią 'mnie się nie chce jeść’, 'ja nie mam siły’, 'daj mi spokój’, ale jeśli ten posiłek będzie ładnie podany i urozmaicony, kiedy podamy go z dobrym słowem, kiedy będziemy z tą osobą siedzieć, razem jeść, rozmawiać, zatrzymamy się na chwilę, to zobaczymy że ta osoba ciesząc się naszą obecnością, po prostu 'zmiata’ z talerza.

Nie można też zapominać o wodzie, która w chorobach przewlekłych jest tak samo ważna jak jedzenie. Starsze osoby często piją za mało, a odwodnienie może pogarszać ich stan zdrowia. Dlatego bliscy i opiekunowie powinni stale namawiać seniorów do picia odpowiedniej ilości płynów.

– Z wiekiem przestaje nam się chcieć pić, nie mamy uczucia pragnienia. Natomiast to nie znaczy, że nasz organizm tego nie potrzebuje. I tu jest niesamowicie ważne, aby pić tę wodę w ciągu całego dnia, a najwięcej rano, żeby wypić cieplutkiej wody. U starszych jest ten opór przed wodą, oni wolą herbatę. Ja uparcie wracam do tej wody. Jeżeli jest taki mocny opór, to proponuję, żeby do tej cieplutkiej wody dać łyżeczkę miodu, kilka kropel cytryny i żeby w ten sposób zrobić ten napój, bo miód ma swoje wartości odżywcze, ma też enzymy.

Audycja 'Bez Skierowania’ emitowana jest w każdy wtorek o 17.10. Powtórki można posłuchać w czwartki o 22.

 

Exit mobile version