Żółta, pomarańczowa, zielona czy czerwona – każda papryka kryje w sobie inne wartości odżywcze

bell pepper 7042955 1280

fot. pixabay.com

Mają różne kolory i ogromne pokłady witaminy C. Papryka będzie bohaterką dzisiejszej (22.11) audycji ‘Cztery pory gotowania’. 

Jak się okazuje, kolor tego warzywa wpływa nie tylko na walory smakowe, ale też na składniki odżywcze.

– Papryka żółta, pomarańczowa, witaminy z grupy B, luteina odpowiadająca za dobry wzrok, ale to nie tylko, bo w tej papryce czerwonej będziemy mieć beta karoten, w żółtej też i pomarańczowej. Każda papryka nam pozwoli troszeczkę zrzucić wagi, ale ta zielona może najbardziej. Zielona też dla tych, którzy mają troszeczkę lat, witamina E, witamina młodości, a dla kobiet, które oczekują dzieci, kwas foliowy

– mówi Elżbieta Teper, radiowy kulinarny ekspert.

Całej audycji ‘Cztery pory gotowania’ będzie można posłuchać dziś (22.11) o godz. 13.10.

Więcej audycji znajdziesz TUTAJ

Exit mobile version