Dla sportowców i ciśnieniowców. ‘Burak powinien być podstawą naszego menu’

beetroot 3150857 1280

fot. zdjęcie ilustracyjne/pixabay.com

To niepozorne warzywo o wielkiej mocy. Burak wciąż może nas zaskoczyć – przekonuje nasz radiowy kulinarny ekspert.

Elżbieta Teper podkreśla, że jedzenie buraka daje nam samo dobro.

– Bomba witaminowa! Dla tych, którzy chcą troszeczkę zrzucić nadmiernych kilogramów, są niskokaloryczne, utrzymują kalorie w ryzach. Te buraki spożywane pod różnymi postaciami mogą zapobiegać rakowi. Burak wspiera działanie mózgu, również poprawia osiągnięcia sportowe, a więc dla wszystkich młodych ludzi, którzy biegają, jeżdżą na rowerze, pływają, burak jak najbardziej.

Burak wspomaga też układ odpornościowy. Więcej o działaniu tego warzywa usłyszycie w dzisiejszej (15.11) audycji pt. ‘Cztery pory gotowania’ o godz. 13.10.
Więcej audycji znajdziecie Tutaj

Exit mobile version