Przyprawy dobre na układ odpornościowy

sniff 1768463 1280

fot. pixabay

Odporność warto budować naturalnymi sposobami – zachęca Elżbieta Teper. Kulinarny ekspert radiowy podpowiada, by w kuchni, szczególnie jesienią, częściej sięgać po rozgrzewające przyprawy.

– Imbir, kapitalna przyprawa do mięs, do gulaszy podbija smak. Trzeba się zastanowić, że jeżeli to pomaga w innych krajach na kaszel, na krążenie, na przemianę materii. Następną przyprawą będzie kurkuma, która również wspomaga układ odpornościowy.

Do kawy czy herbaty możemy dodać kardamon, kurkumę czy cynamon, które również wzmacniają odporność i rozgrzewają. W napojach świetnie sprawdzą się także anyż czy goździki.

Więcej na ten temat będzie w piątkowej (8.11) audycji ‘Cztery pory gotowania’ na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz o godz. 13.10.

Więcej audycji TUTAJ.

Exit mobile version