Odporność warto budować naturalnymi sposobami – zachęca Elżbieta Teper. Kulinarny ekspert radiowy podpowiada, by w kuchni, szczególnie jesienią, częściej sięgać po rozgrzewające przyprawy.
– Imbir, kapitalna przyprawa do mięs, do gulaszy podbija smak. Trzeba się zastanowić, że jeżeli to pomaga w innych krajach na kaszel, na krążenie, na przemianę materii. Następną przyprawą będzie kurkuma, która również wspomaga układ odpornościowy.
Do kawy czy herbaty możemy dodać kardamon, kurkumę czy cynamon, które również wzmacniają odporność i rozgrzewają. W napojach świetnie sprawdzą się także anyż czy goździki.
Więcej na ten temat będzie w piątkowej (8.11) audycji ‘Cztery pory gotowania’ na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz o godz. 13.10.
Więcej audycji TUTAJ.

![Ulice zamykane bez uprzedzenia? Sprawdzamy co zaskoczyło kierowców w Nowym Sączu [ZDJĘCIA] 2 kopernika NS 2 scaled e1764341460797](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/kopernika_NS-2-scaled-e1764341460797-350x250.jpg)

![Ks. Krzysztof Czech: Cisza Adwentu jest nam potrzebna do właściwego spotkania z Panem Bogiem [WIDEO] 4 Ks.Krzysztof Czech](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/Ks.Krzysztof_Czech-350x250.jpg)





![Ulice zamykane bez uprzedzenia? Sprawdzamy co zaskoczyło kierowców w Nowym Sączu [ZDJĘCIA] 10 kopernika NS 2 scaled e1764341460797](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/kopernika_NS-2-scaled-e1764341460797-120x86.jpg)
![Mieszkańcy gminy Łukowica zapłacą więcej za wywóz śmieci [WIDEO] 11 bogdan luczkowski14 11 2025 scaled e1763114199172](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/bogdan_luczkowski14_11_2025-scaled-e1763114199172-120x86.jpg)



