Ptyś z kremem pâtissière zapewnił tarnowskiej uczennicy miejsce w finale ogólnopolskiego konkursu – przepis poznają słuchacze RDN

ptys 1

fot. ZSEO w Tarnowie

Zobacz zdjęcia

6

Zdjęcie 1 z 7

Ptyś z kremem pâtissière w wykonaniu tarnowskiej uczennicy skradł serca jury prestiżowego ogólnopolskiego konkursu SkillsPoland 2024 – teraz przepis poznają słuchacze RDN Małopolska.

Uczennica 5 klasy Zespołu Szkół Ekonomiczno-Ogrodniczych w Tarnowie Weronika Miłek wywalczyła drugie miejsce i tym samym wywalczyła przepustkę do krajowego finału.

Jak przyznała na antenie RDN Małopolska, zadanie nie było proste.

– To była metoda prób i błędów, żeby ciasta było na tyle, żeby wyszło z niego 15 sztuk i każdy z kremem, żeby ważył po te 50 do 60 gram. Był stres, były myśli, że mogę nie zdążyć, ale na szczęście się udało. Miałam 3 godziny na mono porcje i 2 godziny na ptysie.

W sobotnim programie Gotuj z RDN słuchacze będą mogli poznać przepis na smakołyki, które pozwoliły Weronice Miłek zakwalifikować się do krajowego finału SkillsPoland 2024.

Weronika Miłek w Poznaniu konkurowała z 12 najlepszymi adeptami sztuki cukierniczej z całej Polski.

Cukierniczki z Tarnowa jadą na WorldSkills. Przygotowanie idealnego deseru ćwiczą od tygodnia

 

Exit mobile version