Można go zjadać, ale sprawdzi się też jako dekoracja – jarmuż w 'Czterech porach gotowania’

plant 1011492 1280

fot. zdjęcie poglądowe/pixabay.com

Jego przygotowanie nie jest proste, ale warto podjąć trud, bo jarmuż to bogactwo witamin – przekonuje Elżbieta Teper. Kulinarny ekspert Radia RDN Małopolska przyznaje, że to warzywo w ostatnim czasie nie wiedzie prymu w polskich kuchniach.

Elżbieta Teper zauważa, że nie każdy wie, jak sobie z tym warzywem poradzić. Ekspertka podpowiada, że trzeba pamiętać o jednej prostej zasadzie.

– Musimy wiedzieć, że jarmuż nie gotujemy długo, czas gotowania pierwszy to jest cztery minuty, wystarczy go tylko sparzyć, a później wrzucamy go do wody z lodem, albo do zimnej wody, po to, żeby nie stracił barwy. Jednak jak straci barwę, przejdzie w taką oliwkową, to ta potrawa jest bardziej apetyczna, a jak jest ta piękna zieleń, zupełnie inaczej jemy.

Z jednej strony walory smakowe, z drugiej zdrowotne. Warzywa pomagają utrzymać organizm w zdrowiu i przeciwdziałać chorobom, w tym nawet nowotworom – mówi Elżbieta Teper.

– Warzywa, prawie wszystkie, mają takie składniki, które częściowo hamują tą chorobę. Ja nie mówię, że my się wyleczymy, ale wspomagamy organizm, bo organizm jak sam walczy, to wywalczy najwięcej, wspomóżmy go. Witamina C, witamina K, witaminy z grupy B, kwas foliowy, o tym powinny pomyśleć przyszłe matki, witamina A, która pozwala nam lepiej widzieć. Brak tych wszystkich witamin powoduje, że jednak nasz organizm źle pracuje, więc uśmiechnijmy się do jarmużu, który może jest trudniejszy w przygotowaniu, ale warto spróbować.

Jarmuż można zjadać, ale świetnie sprawdza się też przy dekorowaniu potraw.

Całej audycji ‘Cztery pory gotowania’ będzie można wysłuchać już dziś (11.10) o godz. 13.10.

Wszystkie audycje znajdziecie Tutaj

Exit mobile version