Parzona, rozpuszczalna, z mlekiem, ze śmietanką. W niedzielę (29.09) obchodzimy Międzynarodowy Dzień Kawy. Codziennie na świecie wypija się ponad 2 miliardy filiżanek kawy. Natomiast rocznie jest to około 400 miliardów filiżanek napoju.
Tarnowianie, z którymi rozmawialiśmy nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki małej czarnej.
– Od 48 lat codziennie trzy, cztery kawy. Oczywiście oprócz przyjemności szalenie działa, pobudza mnie, podnosi mi ciśnienie. Z mojego mózgu czyni cuda po prostu. Ja lubię czarną lekko złamaną mlekiem, dobrą mocną czarną kawę. – Moją ulubioną kawą jest Flat White i zazwyczaj piję na mleku roślinnym i to jest moja ulubiona kawa bo ma dużo kawy i mało mleka i jest dobra, pyszna. -Ostatnio czarną kawę zwykłą bez niczego. Najlepiej mi smakuje i ma najwięcej kawy w sobie. -Dla mnie jest ważna i rozpoczynam dzień kawą.
Eksperci przekonują, że kawa poprawia krążenie krwi, chroni przed chorobą Parkinsona oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. To wszystko za sprawą kofeiny, antyoksydantów oraz polifenoli, które kawa zawiera w swoim składzie.
Popularność kawy oraz świadomość na temat jej odmian rośnie. Dbają o to palarnie kawy oraz bariści, ludzie, którzy specjalizują się wybieraniem, parzeniem oraz podawaniem kawy.