Jesienią w naszych kuchniach króluje dynia. Warzywo jest źródłem wielu witamin, w tym C, B, zawiera także magnez, fosfor, potas, jest źródłem błonnika i węglowodanów.
Radiowy kulinarny ekspert Elżbieta Teper przekonuje, że na uwagę zasługuje nie tylko miąższ dyni.
– Dynia to nie tylko miąższ, to również pestki i dla wielu osób mających problemy z układem moczowym, wyciąg z pestek dyni, dla osób, które mają problemy z jelitami, jedzenie pestek suszonych, wspomagają pracę jelit, a nawet, jeżeli ktoś ma owsiki, to jedzenie tych pestek pozwoli na pozbycie się tego towarzysza, który nie powinien być w naszym organizmie.
Dynia to nie tylko zupa krem, ale lista jej wykorzystania jest bardzo długa. Idealnie nadaje się też do pierogów, w połączeniu z ciasteczkami, na słodko.
Więcej o tym usłyszycie w piątkowej (26.09) audycji ‘Cztery pory gotowania’. Start o 13.10.
Powiemy też, dlaczego nie warto jeść dyni ozdobnych.