Jest dobra na jelita i nerki. Dynia bohaterką kolejnej audycji 'Cztery pory gotowania’

pumpkin 3360793 1280

fot. pixabay.com

Jesienią w naszych kuchniach króluje dynia. Warzywo jest źródłem wielu witamin, w tym C, B, zawiera także magnez, fosfor, potas, jest źródłem błonnika i węglowodanów.

Radiowy kulinarny ekspert Elżbieta Teper przekonuje, że na uwagę zasługuje nie tylko miąższ dyni.

– Dynia to nie tylko miąższ, to również pestki i dla wielu osób mających problemy z układem moczowym, wyciąg z pestek dyni, dla osób, które mają problemy z jelitami, jedzenie pestek suszonych, wspomagają pracę jelit, a nawet, jeżeli ktoś ma owsiki, to jedzenie tych pestek pozwoli na pozbycie się tego towarzysza, który nie powinien być w naszym organizmie.

Dynia to nie tylko zupa krem, ale lista jej wykorzystania jest bardzo długa. Idealnie nadaje się też do pierogów, w połączeniu z ciasteczkami, na słodko.

Więcej o tym usłyszycie w piątkowej (26.09) audycji ‘Cztery pory gotowania’. Start o 13.10.

Powiemy też, dlaczego nie warto jeść dyni ozdobnych.

 

Exit mobile version