’Miód i naturalne kiszonki’. Jak jesienią zbudować odporność

Choć jesień jeszcze jest dla nas łaskawa pod względem pogody, to załamania pogody nie unikniemy. Synoptycy twierdzą, że ochłodzenie nadejdzie pod koniec tygodnia, a w weekend temperatury spadną do ok. 18 w sobotę i 15 stopni Celsjusza w niedzielę. Takie załamanie pogody może oznaczać prostą drogę do przeziębień. Dlatego – jak podkreślają sami tarnowianie – warto zadbać o odporność.

– Cały rok buduję tą odporność. Na szczęście, nie choruję. Trzeba uprawiać gimnastykę, sport, to jest najważniejsze. – Ja zawsze o tej porze roku zaszczepiłem się przeciw grypie, w tym roku też się zaszczepiłem, do tego miód z herbatką, stosuję naturalne metody wzmacniania organizmu.

Jak mówił na antenie RDN Małopolska pszczelarz z Tarnowca, Robert Kozioł, miodu w tym roku nie powinno brakować.

– W tamtym roku faktycznie miodu nie było, ten rok jest bardzo dobry, jeżeli chodzi o miody i w zasadzie przez cały rok były miody te wiosenne, kwiatowe, później akacjowe, lipowe, w dużych ilościach w tym roku był też miód spadziowy, także jest zapas.

Między innymi miód spadziowy jest dostępny w radiowym sklepie ‘Klasztorna Spiżarnia’. Są też syropy i konfitury, które pomogą wzmocnić odporność – przekonuje Barbara Wojtas z ‘Klasztornej Spiżarni’.

– Mamy wiele pyszności zdrowych, naturalnych, soków, syropów bez dodatku cukru, naturalnych, bardzo duży wybór miodów, miody z dodatkiem owoców, z imbirem, z czosnkiem, żurawiną, z pomarańczą, z maliną. Mamy też bardzo fajne miody z pierzgą, pyłkiem pszczelim, imbirem, mleczkiem pszczelim oraz dla dzieci z pierzgą, pyłkiem pszczelim, malinką, które bardzo wzmacniają odporność.

W ofercie są także konfitury z różnych owoców, zakwasy buraczane i z acerolą, ale też żywe octy, żywe kiszonki, które zawierają naturalne priobiotyki. Jesienią można znaleźć tu suszoną lub wędzoną śliwkę, suszone jabłka, gruszki, a także powidła i inne konfitury ze śliwką.

Exit mobile version