’Radio od kuchni’ w wyjątkowej odsłonie – tym razem słuchacze gotowali u nas!

d09771b7 c6d2 4c4e 9c82 2a4d9f63f786

To była wyjątkowa odsłona sobotniego programu RDN ‘Radio od kuchni’. Słuchacze, którzy co sobotę dzielą się swoimi przepisami na ulubione potrawy telefonicznie, tym razem zrobili nam niespodziankę i dotarli ze składnikami do siedziby radia na ul. Bema 14 w Tarnowie. W radiowej kuchni przyrządzili prawdziwe smakołyki.

Wacław Romański z Grybowa przyznaje, że w kuchni jest tradycjonalistą i gotując wciąż sięga po narzędzia, których używali rodzice czy dziadkowie.

– Jakość potrawy jest całkiem inna. W domu mam jeszcze makutrę i takie porcelanowe brązowe foremki do pieczenia bab wielkanocnych. Mogą mieć ze sto lat. Masy ucieram tylko ręcznie, mikser odpada.

W czasie programu ‘Radio od kuchni’ nie mogło zabraknąć też przepisu, tym razem na tradycyjny kapuśniak, ale w nowoczesnej wersji, bo przepis nasza słuchaczka podała wierszem.

Przedstawiła go Maria Wiśniowska z Karwodrzy.

– Kapustę przekładamy do dużego rondla, dorzucamy marchew i pietruszkę też, kilka paseczków żeberek dorzucimy i jeszcze liść laurowy i ziele angielskie, a i o grzybku suszonym nie zapomnimy. Grzybek jesienią z lasu przyniesiony i na śliwkowej gałązce na piecu suszony. Kapustka już mięciutka, żeberka aż pękają, a jeszcze na te co w piecu duszą czekają, rumiane, rozmarynem posypane i miodem posmarowane. Pachnie kapuściany rosołek i grzybek i cebulka na blasze przypieczona, będzie do rondla jeszcze wrzucona. Zapach po całej chałupie się roznosi, podniebienie kusi, ale niech się to wszystko razem jeszcze dusi.

Nasi słuchacze w czasie sobotniego gotowania w 'Radiu od kuchni’ przyrządzili m.in. kapuśniak, galantynę i tort, który był też podziękowaniem dla 30 lat działalności radia RDN w eterze.

My również dziękujemy naszym słuchaczom za obecność i pamięć.

Exit mobile version