To była wyjątkowa odsłona sobotniego programu RDN ‘Radio od kuchni’. Słuchacze, którzy co sobotę dzielą się swoimi przepisami na ulubione potrawy telefonicznie, tym razem zrobili nam niespodziankę i dotarli ze składnikami do siedziby radia na ul. Bema 14 w Tarnowie. W radiowej kuchni przyrządzili prawdziwe smakołyki.
Wacław Romański z Grybowa przyznaje, że w kuchni jest tradycjonalistą i gotując wciąż sięga po narzędzia, których używali rodzice czy dziadkowie.
– Jakość potrawy jest całkiem inna. W domu mam jeszcze makutrę i takie porcelanowe brązowe foremki do pieczenia bab wielkanocnych. Mogą mieć ze sto lat. Masy ucieram tylko ręcznie, mikser odpada.
W czasie programu ‘Radio od kuchni’ nie mogło zabraknąć też przepisu, tym razem na tradycyjny kapuśniak, ale w nowoczesnej wersji, bo przepis nasza słuchaczka podała wierszem.
Przedstawiła go Maria Wiśniowska z Karwodrzy.
– Kapustę przekładamy do dużego rondla, dorzucamy marchew i pietruszkę też, kilka paseczków żeberek dorzucimy i jeszcze liść laurowy i ziele angielskie, a i o grzybku suszonym nie zapomnimy. Grzybek jesienią z lasu przyniesiony i na śliwkowej gałązce na piecu suszony. Kapustka już mięciutka, żeberka aż pękają, a jeszcze na te co w piecu duszą czekają, rumiane, rozmarynem posypane i miodem posmarowane. Pachnie kapuściany rosołek i grzybek i cebulka na blasze przypieczona, będzie do rondla jeszcze wrzucona. Zapach po całej chałupie się roznosi, podniebienie kusi, ale niech się to wszystko razem jeszcze dusi.
Nasi słuchacze w czasie sobotniego gotowania w 'Radiu od kuchni’ przyrządzili m.in. kapuśniak, galantynę i tort, który był też podziękowaniem dla 30 lat działalności radia RDN w eterze.
My również dziękujemy naszym słuchaczom za obecność i pamięć.