W weekend w Iwkowej główną rolę odegra śliwka. Podczas Święta Suszonej Śliwki sprawdzimy, w jakim wydaniu ten owoc smakuje najbardziej mieszkańcom regionu.
Wóz transmisyjny RDN zaparkuje w Iwkowej w niedzielę, 15 września o godz. 15.00. Do godz. 18.00 na naszej antenie będą gościć Strażniczki Małopolskich smaków, ale nie tylko.
Będzie mnóstwo kulinarnych porad i podpowiedzi, jak przygotować najlepsze lokalne przysmaki z śliwką w menu mówi Wojciech Hila – dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Iwkowej.
– Rozpoczniemy takim wielkim śliwkowym gotowaniem, gdzie będziemy próbować żeberek w specjalnym sosie z suszonych śliwek. Kucharz będzie nadzorował to wielkie śliwkowe gotowanie, będzie przygotowywał porcje degustacyjne. Każdy będzie mógł na miejscu zobaczyć, jak taki produkt wykonać.
Z kolei Bartłomiej Durbas – wójt Gminy Iwkowa dumnie podkreśla, że nie zabraknie występów rodzimych zespołów.
– Zespół pieśni i tańca 'Mali Iwkowianie’, zespół pieśni i tańca 'Iwkowianie’, 'Iwkowska Orkiestra Dęta’, to są zespoły, którymi możemy się chwalić. Cały czas mamy kolejnych entuzjastów tańca ludowego, pieśni ludowej, jak również muzykantów. Myślę, że nasze tereny to też takie zagłębie muzyków ludowych.
Święto Suszonej Śliwki poprzedzi Folk Festiwal, start w sobotę od godz. 18.00. o godz. 21. wystąpi zespół Baciary.
W niedzielę rozpoczęcie o godz. 14.00 Mszą św. w kościele w Kątach, po której będą m.in. parada traktorów, występy zespołów regionalnych oraz występy zaproszonych gości.