‘Cudze chwalicie, swego nie znacie’ – Cztery pory gotowania z jabłkiem w roli głównej

apple 2788616 1280

zdjęcie ilustracyjne, fot.pixabay.com

Jabłko wciąż jest niedocenianym owocem – uważa Elżbieta Teper.

Ekspertka zwraca uwagę, że najlepsze i najzdrowsze są te owoce, które jemy w okresie ich dojrzewania.

Sięgając w Polsce po owoce tropikalne musimy wiedzieć, kiedy zostały zerwane i jaką drogę tu przebyły.

– Przecież ta mandarynka, pomarańcza, ona dojrzewa w czasie transportu. Są zastosowane środki chemiczne, które powodują, że nie psują się, powoli dojrzewają. A nasze jabłko, które ma wiele pozytywnych składników, u nas dojrzewa.

Więcej o tym w piątkowej (13.09) audycji ‘Cztery pory gotowania’ na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz o godz. 13.10.

Dowiemy się też m.in. które jabłka są najlepsze na szarlotkę.

Jak jeść zdrowo, w oparciu o 4 pory roku – nowa audycja RDN – dziś o pomidorach

 

Exit mobile version