Na pożegnanie lata w Borzęcinie królowały grzyby [ZDJĘCIA]

20240901 153023

Konkursy, degustacje, gry, zabawy, dmuchańce, ale także kulinarny konkurs na najsmaczniejszą potrawę z grzybów oraz najpiękniejszy kosz grzybów, a na deser muzyczne koncerty. Tak w tym roku wyglądały XII Dni Gminy Borzęcin połączone ze pożegnaniem lata.

Dwudniowe święto rozpoczęła sobotnia (30.08) zabawa taneczna, ale prawdziwa kulminacja wydarzeń zaplanowana została na niedzielę.

Atrakcje przygotowano dla całych rodzin. Każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Mieszkańcy, którzy tłumnie przybyli na stadion w Borzęcinie-Borku podkreślali wyjątkowość potraw serwowanych przez wystawców.

– Zjadłam kaszę, groch z kapustą i gołąbki, które były bardzo dobre. – Jadłem bardzo smacznego gołąbka z grzybami. Warto jeść grzyby, bo one zawsze były smaczne. Zresztą ja mieszkam koło lasu i chodzę na grzyby. To jest coś, co naprawdę warto jeść, choćby ze względu na smak. – Próbowałyśmy ciasta. Wszystkie potrawy są bardzo pyszne. – Mi najbardziej smakowała zupa grzybowa. – Jest tutaj bardzo fajnie. Pełne kolejki po warkocze kolorowe. Są tatuaże, malowanie twarzy no i pełno baniek, tak że super atrakcje dla dzieci. Przyszłam tutaj, bo mam dzieci i to takie coś innego niż na podwórku czy plac zabaw. No i pogoda dzisiaj też jest super.

Już po raz 16. zorganizowano konkurs na potrawę z grzybów. W szranki stanęły różne Koła Gospodyń Wiejskich ze swoimi specjałami. Zwycięzcą okazał się francuski ‘warkocz z kurkami w kurkach ina runie leśnym’, przygotowany przez Stowarzyszenie Zdolniacy.

– Robimy ciasto francuskie, wałkujemy na prostokąt, później nacinamy brzegi, a na środek układamy przyprawiony filet z kurczaka. Na to dajemy wysmażone grzybki, masełko, ser żółty, najlepsza mozarella. Później zawijamy i pleciemy warkocz, żeby to ładnie wyglądało. Roztrzepanym jajkiem smarujemy po wierzchu, można posypać też czarnuszką. Następnie wkładamy do piekarnika na 45 min na 190 stopni i danie gotowe. To jest bardzo proste, tylko trzeba znać proporcję. Mi wszystko zajmuje, wraz z pieczeniem godzinę

– mówi autorka potrawy Renata Małek z Borzęcina Dolnego.

Zdaniem wójta gminy Borzęcin Pawła Kułaka, organizacja tego typu imprez to strzał w ‘dziesiątkę’, gdyż są doskonałą okazją do zjednoczenia lokalnej społeczności i spędzenia miło czasu.

– Takie imprezy przede wszystkim integrują mieszkańców. Na co dzień te osoby nie spotykają się, nawet czasem nie mają czasu żeby z sobą porozmawiać. Myślę, że podczas takich imprez ta integracja jest bardzo duża. Jeżeli przychodzą osoby, to oznacza, że są zainteresowane i się dobrze bawią. Cieszę się z tego powodu.

Organizatorzy, oprócz wyśmienitych dań, nie zapomnieli o odpowiedniej atmosferze i oprawie muzycznej. Na scenie wystąpił się m.in. Klub Seniora Borzęcin ze skeczami, Studio Rocka Pawła Mazura czy iluzjonista Marek Polak.

Na deser dla zgromadzonej publiczności zaśpiewała finalistka The Voice of Poland – Daria Reczek. Natomiast gwiazdą wieczoru była Ania Wyszkoni.

Imprezę uzupełniły bogato wyposażone stoiska handlowe, gastronomiczne i wystawowe. Dwudniowe święto zakończył pokaz sztucznych ogni.

XII Dni Gminy Borzęcin odbyły się pod patronatem Radia RDN Małopolska.

Exit mobile version