Choć powiat brzeski słynie ze śliwki, to Koło Gospodyń Wiejskich ‘Uszwianki’z Uszwi rozsławiła kukiełka. Podłużne pieczywo z charakterystycznym splotem zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych.
– Charakteryzuje się tym, że jest wyrabiana z czterech takich wałeczków, dwa wałki stanowią podstawę, natomiast dwa wałki są przekładane w formie warkocza. Ona się charakteryzuje tym wyglądem. To jest taka bułka o podłużnym kształcie podobna w smaku do chleba – mówi członkini KGW ‘Uszwianki’ w Uszwi.
Przepis na kukiełkę uszewską sięga XIV wieku. Później przechodził z pokolenia na pokolenie. W publikacjach regionalnych zachowały się też zapiski o kukiełce z historycznym wątkiem.
– Są książki, które mówią właśnie, że wojska Kazimierza Wielkiego kiedyś stacjonowały w miejscowości Uszew i legenda głosi, że ludzie dokarmiali żołnierzy tymi kukiełkami. Król, jak przyjechał do wojska, to powiedział, że ta kukiełka zostanie taką tradycyjną kukiełką uszewską.
KGW ‘Uszwianki’ z Uszwi będą gościć w dzisiejszej (20.07) audycji ‘Strażniczki Małopolskich Smaków’ na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz o godz. 9.40.
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.
Wszystkie audycje: Tutaj