Tłuszczyk daje mięsu smak – przypomina nasz kulinarny ekspert. Elżbieta Teper, która gości w audycji ‘Radiowy przepis na grilla’ zauważa, że jeśli wybierzemy chude mięso do grillowania, nie uzyskamy dobrego efektu.
– Mięso powinno być delikatnie przerośnięte tłuszczem, proszę się nie bać, że są tam żyłki tłuszczu, właśnie chodzi o tą marmurkowatość, bo w procesie obróbki termicznej ten tłuszcz delikatnie się topi, ale komórki pochłaniają i to nam później pozwala na uzyskanie dobrego efektu smakowego, mięso nie jest suche.
Musimy pamiętać, że w procesie grillowania około 20 procent tłuszczu nam się wytapia, więc jeżeli mamy niewiele tłuszczu, to mięso zrobi się suche.
Plaster karkówki przygotowywany na grilla nie może być też za gruby, do 1 cm grubości i najlepiej go nie rozbijać.
Więcej porad naszego eksperta, jak przyrządzić idealne mięso na grilla usłyszycie w dzisiejszej (12.07) audycji ‘Radiowy przepis na grilla’ na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz o godz. 13.10. Przygotowaliśmy także konkurs z nagrodami.
Kozieradka, kolendra i jałowiec, czyli co uratuje smak mięsa? Już dziś 'Radiowy przepis na grilla’