Tutaj głównie wykorzystuje się plony radłowskiej ziemi. Koło Gospodyń Wiejskich Radłowski Gryf umie czerpać z dobra natury. Jak przyznaje Katarzyna Wadas, składniki, które tworzą bazę ich potraw, to praca rąk ludzkich i czerpanie z darów lasu.
– Chodzimy na borówki, chodzimy na grzyby, cała rzecz w tym, żeby iść i sobie nazbierać, u pana sołtysa rośnie bardzo dużo kani na łące pod lasem, robimy z tych kani kotlety.
Liczące 32 osoby KGW Radłowski Gryf słynie też z klusek żelaznych, które robi się na bazie ziemniaka.
Koło Gospodyń Wiejskich z Radłowa dba nie tylko o dobre smaki, ale także o stroje, które nawiązują do ubioru krakowskiego.
– Nasze stroje są na wzór strojów krakowskich ze względu na to, że to jest niedaleko od Krakowa, mało tego, Radłów był kiedyś wsią biskupów krakowskich, a więc ta tradycja z Krakowa przywędrowała do nas i to tak się utrzymuje do tej pory. Mężczyźni noszą białe koszule, pasiaste spodnie, buty, długie żupany, kobiety mają gorsety, wzory są wyszywane w zależności czy panna czy mężatka.
– mówił Kazimierz Urbanek z KGW Radłowski Gryf z Radłowa.
Więcej o smakach i strojach z Radłowa w dzisiejszej (11.07) audycji ‘Strażniczki Małopolskich Smaków’, którą na antenie RDN Małopolska i RDN Nowy Sącz w każdy czwartek i sobotę o 9.40 prowadzi Paweł Mleczko.
Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego.
Tutaj znajdziecie wszystkie audycje 'Strażniczki Małopolskich Smaków’: KLIKNIJ TUTAJ