Gotowanie to dla niego nie tylko ścieżka kariery zawodowej, ale przede wszystkim pasja. Kamil Cygan z gminy Lisia Góra pod okiem najlepszych kucharzy z kraju i ze świata przez rok poznawał tajniki gotowania w Warszawie. Pozwolił mu na to udział w projekcie ‘Akademia Mistrzów Smaku by Belwedere’, na który dostał się wraz ze swoją koleżanką ze Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie.
Jak przyznał w rozmowie z RDN Małopolska, zdobył tam ogromną wiedzę, którą wykorzystuje na co dzień w kuchni. Choć niektóre połączenia smaków mocno go zaskoczyły.
– Zaskoczeniem było dla mnie, jak mieliśmy kuchnię włoską, szefowa gotowała wtedy makaron i łączyła to z ugotowanym jajkiem, dla mnie to był szok, jak można z ugotowanym jajkiem to połączyć, ale było wyśmienite. To było na słono, makaron, oliwa, jajko, parmezan, natka pietruszki.
Kamil Cygan przyznaje, że lubi eksperymentować w kuchni. Jak mówi, gotowanie daje szczęście nie tylko jemu, ale też tym, dla których przyrządza się potrawy.
– Przygodę kulinarną rozpocząłem, ponieważ gotowanie i pieczenie to moja pasja, fascynuje mnie możliwość tworzenia wyjątkowych smaków i doświadczeń, które mogą uszczęśliwiać innych ludzi. Kuchnia, to dla mnie miejsce, gdzie mogę eksperymentować, rozwijać kreatywność i uczyć się nowych technik, moim celem jest ciągłe doskonalenie się i dzielenie się moją pasją z innymi.
Do projektu ‘Akademika Mistrzów Smaku by Belwerede’ zakwalifikowały się 24 osoby z całej Polski. Żeby dostać tam miejsce, trzeba było nagrać filmik z przygotowaną przez siebie potrawą, kolejnym etapem były już testy wiedzy. To była druga edycja projektu. W pierwszej wśród uczestników także znalazł się uczeń tarnowskiego gastronoma.
Udział w projekcie nagradzano certyfikatem, najlepsi uczniowie dostawali staż.