Sezon na owocowe przetwory rozpoczęty

03ef7ece c413 4ad7 afd5 f7ef15259f28

Soki, dżemy, kompoty, powidła – sezon letni to odpowiedni czas na przygotowywanie przetworów owocowych. O tej porze najlepiej sprzedają się maliny, czereśnie, morele, truskawki, wiśnie.

Sprzedawcy i kupujący na tarnowskim Burku przekonują, że domowe przetwory są zdrowe, a dzięki nim możemy cieszyć się smakiem owoców i warzyw także zimą.

-Malinki, truskawki, to już praktycznie po sezonie jest. Teraz taki wysyp jest tej borówki amerykańskiej. No już czarna porzeczka, czerwona się kończy, no śliwka się zaczyna, jabłka.
– Najczęściej to kupuję wiśnie, bo lubię kompot z wiśni. – Na przetwory śliwka węgierka jeszcze jest czas na nią, morelka tak samo jest bardzo dobra, gruszki można konserwować, z malin przecież sok wspaniały, truskawki można mrozić, można wekować. – Lubię wiśnie, truskawki, robię też dużo przetworów z brzoskwiń.

Lipiec i sierpień to dobry czas na przygotowywanie dżemów z jabłek czy malin. We wrześniu można wekować gruszki i śliwki.

Za kilogram malin na tarnowskim Burku zapłacimy 12 zł. W tej samej cenie kupimy też wiśnie i morele. Natomiast cena czereśni waha się od 14 do 19 zł za 1 kg.

 

Autor: Amelia Ogar

Exit mobile version