Soki, dżemy, kompoty, powidła – sezon letni to odpowiedni czas na przygotowywanie przetworów owocowych. O tej porze najlepiej sprzedają się maliny, czereśnie, morele, truskawki, wiśnie.
Sprzedawcy i kupujący na tarnowskim Burku przekonują, że domowe przetwory są zdrowe, a dzięki nim możemy cieszyć się smakiem owoców i warzyw także zimą.
-Malinki, truskawki, to już praktycznie po sezonie jest. Teraz taki wysyp jest tej borówki amerykańskiej. No już czarna porzeczka, czerwona się kończy, no śliwka się zaczyna, jabłka.
– Najczęściej to kupuję wiśnie, bo lubię kompot z wiśni. – Na przetwory śliwka węgierka jeszcze jest czas na nią, morelka tak samo jest bardzo dobra, gruszki można konserwować, z malin przecież sok wspaniały, truskawki można mrozić, można wekować. – Lubię wiśnie, truskawki, robię też dużo przetworów z brzoskwiń.
Lipiec i sierpień to dobry czas na przygotowywanie dżemów z jabłek czy malin. We wrześniu można wekować gruszki i śliwki.
Za kilogram malin na tarnowskim Burku zapłacimy 12 zł. W tej samej cenie kupimy też wiśnie i morele. Natomiast cena czereśni waha się od 14 do 19 zł za 1 kg.
Autor: Amelia Ogar

![Na stacji PKP w Nowym Sączu palił się wagon pasażerski [WIDEO] 2 print screen z nagrań udostępnionych przez funpage na FB: Wiadomości znad Dunajca](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/pozar_dworzec-350x250.jpg)

![Stary Sącz: Ponad 40 mln złotych na inwestycje. Jedną z nich będzie drugi Park&Ride [WIDEO] 4 Jacek Lelek](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/Jacek-Lelek-350x250.jpg)

![Św. Barbara już czuwa nad pracownikami Kopalni Surowców Skalnych w Klęczanach [ZDJĘCIA] 6 fot. Gmina Chełmiec](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/sw.-Barbara-350x250.jpg)



![Na stacji PKP w Nowym Sączu palił się wagon pasażerski [WIDEO] 10 print screen z nagrań udostępnionych przez funpage na FB: Wiadomości znad Dunajca](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/pozar_dworzec-120x86.jpg)




