Soki, dżemy, kompoty, powidła – sezon letni to odpowiedni czas na przygotowywanie przetworów owocowych. O tej porze najlepiej sprzedają się maliny, czereśnie, morele, truskawki, wiśnie.
Sprzedawcy i kupujący na tarnowskim Burku przekonują, że domowe przetwory są zdrowe, a dzięki nim możemy cieszyć się smakiem owoców i warzyw także zimą.
-Malinki, truskawki, to już praktycznie po sezonie jest. Teraz taki wysyp jest tej borówki amerykańskiej. No już czarna porzeczka, czerwona się kończy, no śliwka się zaczyna, jabłka.
– Najczęściej to kupuję wiśnie, bo lubię kompot z wiśni. – Na przetwory śliwka węgierka jeszcze jest czas na nią, morelka tak samo jest bardzo dobra, gruszki można konserwować, z malin przecież sok wspaniały, truskawki można mrozić, można wekować. – Lubię wiśnie, truskawki, robię też dużo przetworów z brzoskwiń.
Lipiec i sierpień to dobry czas na przygotowywanie dżemów z jabłek czy malin. We wrześniu można wekować gruszki i śliwki.
Za kilogram malin na tarnowskim Burku zapłacimy 12 zł. W tej samej cenie kupimy też wiśnie i morele. Natomiast cena czereśni waha się od 14 do 19 zł za 1 kg.
Autor: Amelia Ogar


![Przetarg na basen, modernizacje dróg i budowa oczyszczalni. Gmina Grybów chce w nowym roku wydać na inwestycje ponad 46 mln złotych [WIDEO] 3 Migacz](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/Migacz-350x250.jpg)







![Odblaskowa Szkoła w Chomranicach. Dzieci poznały zasady bezpieczeństwa na drogach [ZDJĘCIA] 11 Odblaskowa szkola chomranice 11 202521](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/Odblaskowa_szkola_chomranice_11_202521-120x86.jpeg)



