Soki, dżemy, kompoty, powidła – sezon letni to odpowiedni czas na przygotowywanie przetworów owocowych. O tej porze najlepiej sprzedają się maliny, czereśnie, morele, truskawki, wiśnie.
Sprzedawcy i kupujący na tarnowskim Burku przekonują, że domowe przetwory są zdrowe, a dzięki nim możemy cieszyć się smakiem owoców i warzyw także zimą.
-Malinki, truskawki, to już praktycznie po sezonie jest. Teraz taki wysyp jest tej borówki amerykańskiej. No już czarna porzeczka, czerwona się kończy, no śliwka się zaczyna, jabłka.
– Najczęściej to kupuję wiśnie, bo lubię kompot z wiśni. – Na przetwory śliwka węgierka jeszcze jest czas na nią, morelka tak samo jest bardzo dobra, gruszki można konserwować, z malin przecież sok wspaniały, truskawki można mrozić, można wekować. – Lubię wiśnie, truskawki, robię też dużo przetworów z brzoskwiń.
Lipiec i sierpień to dobry czas na przygotowywanie dżemów z jabłek czy malin. We wrześniu można wekować gruszki i śliwki.
Za kilogram malin na tarnowskim Burku zapłacimy 12 zł. W tej samej cenie kupimy też wiśnie i morele. Natomiast cena czereśni waha się od 14 do 19 zł za 1 kg.
Autor: Amelia Ogar








![Na cmentarzach trwają kwesty. Zbierają na odnowę grobów i wparcie tarnowskiego seminarium [ZDJĘCIA] 9 kwestaa](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/kwestaa-350x250.jpg)


![Diecezjalny Marsz dla Życia i Rodziny - Msza św. - [12.10.2025] 12 msza swieta marsz032](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/msza_swieta_marsz032-120x86.jpg)
![Likwidacja szkoły może przyspieszyć budowę nowej siedziby? Szkoła w Stadłach znów na tapecie [WIDEO] 13 Gromala Malgorzata](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/10/Gromala-Malgorzata-120x86.jpg)

