Sezon ogórkowy rozpoczęty

Ogorki

Lubią je dorośli i dzieci o każdej porze roku. Ogórki kiszone, konserwowe czy małosolne to popularne dodatki do wielu potraw. Żeby cieszyć się ich smakiem w zimie, właśnie teraz warto je przygotować. Zaczął się sezon ogórkowy.

Pani Marzena z Wierzchosławic podzieliła się z nami swoim przepisem na ogórki konserwowe. Do przygotowania zalewy potrzeba 3 l. wody, 6 łyżek cukru, 2 łyżek soli i jednej szklanki octu.

– To wszystko trzeba zagotować. Następnie do przygotowanych słoików wkładam umyte wcześniej ogórki, dodaję koper, czosnek, pieprz, ziele angielskie, paprykę pokrojoną w mniejsze kawałeczki, również chrzan. Marchewkę kroję też w paski bądź w talarki i oczywiście dodaję cebulę. To wszystko zalewam wcześniej zagotowaną zalewą i wlewam do słoiczków. Zakręcam słoiki, po czym pasteryzuję przez 3 minuty. Po pasteryzacji wyciągam te słoiczki na ściereczkę i odwracam do góry dnem do wystygnięcia.

Cena ogórków waha się od 6,50 do 8 zł za kg. Za wiązkę kopru do kiszenia ogórków trzeba zapłacić od 5 do 10 zł, za główkę czosnku 3 zł, natomiast cena za 1 kg chrzanu waha się między 13-15 zł. Tymczasem litrowy słoik kosztuje od 2 do 3 zł.

Każdy ma swój sekretny sposób na kiszenie ogórków. Trzeba jednak pamiętać, aby ogórki nie były przerośnięte, bo wtedy zrobią się za miękkie i nie będą nadawały się do spożycia. Mogą także przyczynić się do gnicia i powodować grzybową chorobę pozostałych.

Można dodawać liście wiśni, dębu, aby nadać im przyjemny zapach i smak. Do słoików wystarczy włożyć pół łyżeczki gorczycy i w ten sposób zapobiegniemy pleśni. Tak przygotowane ogórki będą idealne na zimę do obiadu.

Ogórki zwłaszcza kiszone korzystnie wpływają na organizm, mają właściwości przeciwnowotworowe i odkwaszające, dostarczają także witaminy C i B.

 

Autor: Amelia Ogar

 

Exit mobile version