Degustacje zup i tradycyjnych wędlin, pisankowe warsztaty oraz konkursy. Tak zapowiada się kolejna, wielkanocna odsłona Targu Regionalnego. Tym razem odbywać się będzie ona w ramach projektu 'Małopolski koszyczek’.
Jak mówi prezes Tarnowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego Sławomir Pater, wielkanocna edycja Targu zapowiada się bardzo smacznie.
– Podczas trwania marcowej edycji Targu Regionalnego zorganizowane zostanie specjalne wydarzenie, na które złożą się degustacje i warsztaty. Będziemy mogli degustować dwie małopolskie zupy wpisane na listę produktów tradycyjnych, to jest krzonówkę i zoproskę. Zupy przygotuje dla nas Koło Gospodyń Wiejskich w Joninach. Do degustacji będą również tradycyjne wędliny wpisane również na listę produktów tradycyjnych to jest szynka Podstolego oraz kiełbasa Wiejska z Podstolic. Tutaj degustację przygotuje producent tych wędlin.
Dodatkowo odbędą się warsztaty wykonywania ażurowych pisanek oraz konkurs wiedzy o małopolskich tradycjach kulinarnych i wielkanocnych oraz konkurs dla na ozdobę wielkanocną.
Wydarzenie odbędzie się w niedzielę 24 marca między 09:00 a 14:00 przy ul. Giełdowej 15. Wstęp wolny.