Grzaniec, bigos i wspólne kolędowanie. W Tarnowie dziś pierwsza Wigilia Towarzystwa Dobrego Smaku.
Jak mówił na antenie RDN Małopolska prezes towarzystwa Paweł Piszczek, nie zabraknie tradycyjnych świątecznych potraw.
– Przygotowaliśmy cztery potrawy kojarzące się z Wigilią. Będzie gar bigosu przygotowany przez odłam męski towarzystwa, do tego panie robią prołzioki, można je jeść same lub jako dodatek do potrawy lub ze smalcem, czy konfiturą. Pani Basia Bochna Bachna z Dąbrówki Szczepanowskiej podejmie wyzwanie zrobienia największej chałki świata. Ja się śmieję, że nawet jak nie będzie największa to na pewno będzie najsmaczniejsza. Będzie też grzaniec na naturalnym soku jabłkowym od członka towarzystwa, Darka Zwolińskiego z Soki Prosto z Sadu w Janowicach.
Podczas spotkania zabrzmi 'Tarnowska kolęda’.
– Czas świąteczny, więc pomyślałem, że napiszę kolędę. Chciałem stworzyć 'Tarnowską Kolędę’, bo czegoś takiego chyba nie ma. Muzykę skomponował Krzysztof Rodak, Piotr Pociask odbił na tym pieczęć producencką, śpiewa to tarnowianka Julia Honkisz. Chcemy wspólnie zaśpiewać tą kolędę podczas naszego spotkania w piątek, drukuję już dla wszystkich teksty. Jeden wers kolędy to: Pierwsza gwiazdka znad ratusza blaskiem do nas mruga.
Pierwsza Wigilia Towarzystwa Dobrego Smaku odbędzie się na tarnowskim Rynku pod Hybrydą, dziś, 22 grudnia w piątek w godzinach 18.00-20.00.