środa, 14 maja 2025
TARNÓW +48 14 627 50 50  NOWY SĄCZ +48 18 449 06 00 

103,6 FM | 101,2 FM | 88,3 FM | 105,1 FM

  • STRONA GŁÓWNA
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
    • GALERIE
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • PATRONATY
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • KONTAKT
  • WSPARCIE
Brak
View All Result
POSŁUCHAJ
RDN
  • STRONA GŁÓWNA
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
    • GALERIE
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • PATRONATY
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
    • KONTAKT
  • WSPARCIE
SŁUCHAJ
RDN

Badania mikrobiologiczne kosmetyków – cel i normy badawcze

Paweł Lisiecki, Łukasz Miernik MPR Science

Wydawcaautor / źródło: Wydawca
2023/12/20 - 11:11
- AKTUALNOŚCI
A A
Badania mikrobiologiczne kosmetykow
Udostępnij na FacebookUdostępnij na TwitterEmail

Kosmetyki towarzyszą ludzkości praktycznie od jej początków. Stosowanie roślin i ziół w kosmetykach rozpoczęło się już w czasach starożytnych. Egipcjanie, Grecy czy Chińczycy wytwarzali produkty kosmetyczne dla kobiet i mężczyzn, wykorzystując surowce pochodzenia naturalnego. Obecnie nadal panuje trend wśród konsumentów korzystania z kosmetyków, w recepturach których dominują roślinne i mineralne składniki pochodzenia naturalnego, ze minimalizowaną zawartości syntetycznych związków chemicznych. Należy podkreślić, że produkty takie są wysoce narażone na obecność w nich mikroorganizmów, w tym także groźnych dla zdrowia konsumentów. Artykuł został przygotowany we współpracy z https://mpr-labs.com/.

Konieczność badań mikrobiologicznych kosmetyku jest uwarunkowana Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/2009 z dnia 30 listopada 2009 roku. Zastępuje ono dyrektywę 76/768/EWG realizowaną w ramach ustawy o kosmetykach. Stanowi ona podstawową regulację w zakresie obrotu produktami kosmetycznymi. Najnowsze rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) pochodzi z dn. 11 lipca 2013 roku wprowadza nowe wymogi dla wytwórców produktów kosmetycznych. Producent kosmetyku musi zagwarantować bezpieczeństwo produktu końcowego, gdyż drobnoustroje, które znajdą się w kosmetyku mogą powodować zmianę jego właściwości użytkowych i organoleptycznych, a także jego psucie się. Dodatkowo, jeżeli drobnoustroje są patogenne, stanowią poważne zagrożenie dla zdrowia i życia konsumentów. Czystość mikrobiologiczna produktu jest jednym z kluczowych aspektów kontroli w przemyśle kosmetycznym.

Według normy PN-EN ISO 17516:2014-11, kosmetyki dzieli się na dwie kategorie i podaje się dla nich odpowiednie wartości graniczne ilości komórek drobnoustrojów (bakterie, drożdże, pleśnie). Do kategorii pierwszej zaliczane są kosmetyki stosowane na okolice oczu oraz produkty przeznaczone dla dzieci poniżej trzeciego roku życia. W tej kategorii maksymalna zawartość ogólnej liczby drobnoustrojów nie może przekraczać 2,0 x 102 CFU/g (CFU/ml), natomiast drobnoustroje specyficzne, takie jak Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Eschericha coli, Candida albicans powinny być nieobecne w 1 g (1ml) produktu. Do kategorii drugiej, do której zaliczane są wszystkie pozostałe kosmetyki, maksymalny akceptowalny limit ogólnej liczby drobnoustrojów wynosi 2,0 x 103 CFU/g (CFU/ml). Drobnoustroje specyficzne, takie jak Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Candida albicans, powinny być również nieobecne w 1 g (1ml) produktu.

Norma PN-EN ISO 21149:2017-07 definiuje schemat wykrywania mezofilnych bakterii tlenowych w kosmetykach, natomiast norma PN–EN ISO 16212:2017-07 definiuje schemat wykrywania drożdży i pleśni. Obydwa badania można wykonać dwoma metodami. W pierwszej metodzie używa się sączków membranowych o wielkości porów 0,45 µm, przez które przesącza się próbkę 1 g bądź 1 ml wstępnie rozcieńczonego kosmetyku. Jeden z sączków umieszcza się na powierzchni podłożu TSA w celu wykrycia bakterii tlenowych, drugi na powierzchni agaru Sabouraud z dodatkiem antybiotyku w celu wykrycia pleśni i drożdży. W drugiej metodzie wykonuje się posiew bezpośredni, po wstępnym rozcieńczeniu kosmetyku i neutralizacji zawartych w nim układów konserwujących. Można go wykonać w dwojaki sposób: poprzez wykonanie posiewu powierzchniowego bądź za pomocą płytek lanych (posiew głębinowy). Po inkubacji zlicza się wyrosłe kolonie i przelicza na CFU/ml lub CFU/g kosmetyku.

Badanie w kierunku wykrywania drobnoustrojów niedozwolonych w produkcie kosmetycznym: S. aureus, P. aeruginosa, C.albicans, i E.coli przeprowadza się zgodnie z normami: PN-EN ISO 22718:2016-01, PN-EN ISO 22717:2016-01, PN-EN ISO 18416:2016-01 i PN-EN ISO 21150:2016-01. W pierwszym etapie tych badań pobudza się drobnoustroje do wzrostu – jest to faza ich wstępnego namnożenia. W kolejnym kroku wysiewa się drobnoustroje na podłoża diagnostyczno-wybiórczych. Jeśli w badaniu tym wykryje się choć jeden z drobnoustrojów niedozwolonych, kosmetyku takiego nie można dopuścić do obrotu. Szczególne znaczenie ma także wykrywanie E. coli. Jej obecność w produkcie świadczy o tym, że produkcja kosmetyku nie przebiegała w odpowiednio czystych warunkach mikrobiologicznych.

W celu ograniczenia rozwoju drobnoustrojów w produkcie kosmetycznym o wysokim ryzyku kontaminacji, stosuje się w nim odpowiednie układy konserwujące. Aby wykazać skuteczność zastosowanego środka konserwującego przeprowadza się test konserwacji kosmetyków. Zgodnie z normą PN-EN ISO 11930:2019-03 test ten polega na skażeniu produktu odpowiednio wystandaryzowaną zawiesiną wzorcowych drobnoustrojów, które są najpospolitszymi patogenami dla człowieka i jednocześnie stanowią jedne z najczęstszych zanieczyszczeń mikrobiologicznych produktów kosmetycznych. W pierwszym etapie tego testu przygotowuje się odpowiednie inokulum ze szczepów wzorcowych: Staphylococcus aureus ATCC 6538, Escherichia coli ATCC 8739, Pseudomonas aeruginosa ATCC 9027, Candida albicans ATCC 10231, Aspergillus brasiliensis ATCC 16404, które w odpowiedniej ilości wprowadza się do kosmetyku, co ma stymulować wtórne zakażenie, jakie może się dokonać podczas użytkowania kosmetyku przez konsumenta. Następnie po 7, 14 i 28 dniach od  zakażenia sprawdza się poziom namnożenia się wprowadzonych drobnoustrojów wzorcowych przez oznaczenie ich liczby żywych komórek, na podstawie, której wylicza się logarytm redukcji zdolnych do wzrostu drobnoustrojów, będący kryterium oceny testu. Do oceny skuteczności zakonserwowania gotowego produktu kosmetycznego stosowane są dwa kryteria akceptacji A i B. Kryterium A oznacza zalecaną skuteczność przeciwdrobnoustrojową. Kryterium B może być przyjęte tylko w uzasadnionych przypadkach, gdy kryterium A nie może być przyjęte (np. z przyczyn zwiększonego ryzyka działań niepożądanych wykorzystanych układów konserwujących).

Test konserwacji (Challenge test) jest jednym z najważniejszych badań w ocenie jakości i  bezpieczeństwa produktu kosmetycznego, jednak nie jest on obligatoryjny dla produktów o niskim ryzyku skażenia. Zgodnie z obowiązującą normą PN-EN ISO 29621:2017-04 kosmetykami niskiego ryzyka mikrobiologicznego są produkty, które posiadają specyficzne właściwości fizyko-chemiczne. Są to produkty o niskiej aktywność wody (Aw), te, które w swoim składzie zawierają alkohol w stężeniu ≥20%, o wartości pH ≤ 3,0 lub ≥ 10,0 lub produkty oparte na rozpuszczalnikach organicznych. Kosmetyki o wysokim ryzyku zanieczyszczenia to produkty o dużej zawartości wody, o obniżonej zawartości konserwantów, kosmetyki pochodzenia naturalnego oraz produkty przeznaczone do stosowania w okolicach oczu oraz dla dzieci [9].

Kontrola mikrobiologiczna w przemyśle kosmetycznym odbywa się na etapie produkcji jak i w trakcie trwania ważności kosmetyku i stanowi nieodzowny element w procesie wprowadzenia produktu na rynek. W laboratorium MPR Science są przeprowadzone wszysktie wymienione wyżej testy mikrobiologiczne. Zaplecze doświadczonych specjalistów i świetna lokalizacja w centrum Polski pozwala na bardzo szybkie i dokładnie wykonanie analiz przed dopuszczeniem produktu do sprzedaży. Czystość mikrobiologiczna jest jednym z najważniejszych aspektów kontroli bezpieczeństwa gotowego produktu kosmetycznego, które są wykonywane w naszej firmie. Podstawowym zagrożeniem wynikającym z zanieczyszczenia mikrobiologicznego kosmetyku jest prawdopodobieństwo wywołania infekcji u osoby użytkującej produkt. Są to najczęściej infekcje skóry i błoń śluzowych. Obowiązujące w przemyśle kosmetycznym normy PN-EN powodują, że zakażenia od kosmetyków nie są zjawiskiem bardzo częstym, ale mogą mieć nawet charakter zakażeń szpitalnych o ciężkim przebiegu. Opisuje się również obecność w kosmetykach drobnoustrojów charakteryzujących się lekoopornością Znajdujące się w produkcie kosmetycznym drobnoustroje mogą doprowadzić do zmiany jego właściwości, w tym pojawienia się szkodliwych produktów ich metabolizmu, a wreszcie zmiany właściwości organoleptycznych – rozdzielenia faz, zmiany konsystencji, zapachu, barwy, pojawienia się osadu itp.

Piśmiennictwo

[1] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1223/2009 z dnia 30 listopada 2009 r. dotyczące produktów kosmetycznych. https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/HTML/?uri=CELEX:32009R1223&from=EN [dostęp na dn. 12.12.2023 r.]

[2] Półtoranos F., Czuba K., Badania mikrobiologiczne preparatów leczniczych
i kosmetyków,
LAB, 2020, 2.

[3] Halla N., Fernandes, I. P., Heleno, S. A. i in. Cosmetics Preservation: A Review on Present Strategies., Molecules, 2018, 23(7).

[4] PN-EN ISO 22716:2009 Kosmetyki – Dobre Praktyki Produkcji (GMP) – Przewodnik Dobrych Praktyk Produkcji.

[5] PN-EN ISO 17516:2014-11 Kosmetyki – Mikrobiologia – Limity mikrobiologiczne.

[6] PN-EN ISO 21149:2017-07 Kosmetyki –Mikrobiologia – Zliczanie i wykrywanie mezofilnych bakterii tlenowych.

[7] PN-EN ISO 16212 : 2017-08 Kosmetyki – Mikrobiologia – Oznaczanie liczby drożdży i pleśni.

[8] PN-EN ISO 11930:2019-03 Kosmetyki – Mikrobiologia – Ocena skuteczności ochrony przeciwdrobnoustrojowej produktu kosmetycznego.

[9] PN-EN ISO 29621:2017-04 Kosmetyki – Mikrobiologia – Wytyczne dotyczące oceny ryzyka i identyfikacji produktów o niskim ryzyku mikrobiologicznym.

[11] PN-EN ISO 22718:2016-01 Kosmetyki- Mikrobiologia. Wykrywanie obecności Staphylococcus aureus.

[12]PN-EN ISO 22717: 2016-01 Kosmetyki – Mikrobiologia -Wykrywanie obecności Pseudomonas aeruginosa.

[13] PN-EN ISO 18416:2016-01 Kosmetyki – Mikrobiologia – Wykrywanie Candida albicans.

[14] PN-EN ISO 21150:2016-01 Kosmetyki- Mikrobiologia – Wykrywanie obecności Escherichia coli.

Artykuł powstał przy współpracy partnera zewnętrznego.
Poprzedni

Zamkowa wieża w Melsztynie w pełnej okazałości

Następny

Staropolskie życzenia popłynęły też do radiowców

ZOBACZ RÓWNIEŻ

glowne
AKTUALNOŚCI

’Widowisko z dużym rozmachem’ – w Tarnowie wystawią Koronację Bolesława Chrobrego

13 maja 2025
fot. GWT
AKTUALNOŚCI

Spółka Gorczańskie Wody Termalne nie generuje już strat?

13 maja 2025
fot. Urząd Miasta Nowego Sącza
AKTUALNOŚCI

Nowy Sącz: Rusza kolejny etap remontu ul. Jamnickiej. Będzie kompleksowy

13 maja 2025
szczawnik protest
AKTUALNOŚCI

Mieszkańcy gminy Muszyna urządzą pikietę pod siedzibą RDOŚ. Chodzi o stację narciarską [ZDJĘCIA]

13 maja 2025
fot. KPP Gorlice
AKTUALNOŚCI

Jechali na rowerach dla Pawła z Gorlic. Wykręcili kilkadziesiąt tysięcy złotych

13 maja 2025
Na zdjęciu: poseł PiS Norbert Kaczmarczyk
AKTUALNOŚCI

Poseł Kaczmarczyk: W tej kampanii jest więcej haków niż merytorycznej dyskusji

13 maja 2025
fot. Straż Miejska w Tarnowie
AKTUALNOŚCI

Tarnów. Parkują, gdzie popadnie – tłumaczą się, że tylko na chwilkę

13 maja 2025
20250513 111236
AKTUALNOŚCI

Na egzaminie ósmoklasisty 'Chłopcy z Placu Broni’

13 maja 2025

NAJNOWSZE

glowne

’Widowisko z dużym rozmachem’ – w Tarnowie wystawią Koronację Bolesława Chrobrego

18:06

Spółka Gorczańskie Wody Termalne nie generuje już strat?

16:04

Kryniczanin Igor Tyczyński zagra w czołowym polskim klubie hokejowym

16:04

Nowy Sącz: Rusza kolejny etap remontu ul. Jamnickiej. Będzie kompleksowy

16:04

Mieszkańcy gminy Muszyna urządzą pikietę pod siedzibą RDOŚ. Chodzi o stację narciarską [ZDJĘCIA]

15:03

Jechali na rowerach dla Pawła z Gorlic. Wykręcili kilkadziesiąt tysięcy złotych

15:03

Wystawa fotograficzna niespodzianką w ramach Nocy Muzeów w Galerii Bema20

13:01

Poseł Kaczmarczyk: W tej kampanii jest więcej haków niż merytorycznej dyskusji

13:01

Tarnów. Parkują, gdzie popadnie – tłumaczą się, że tylko na chwilkę

12:12

Są nowi ministranci w Bazylice Katedralnej

12:12

NIE PRZEGAP

fot. Vatican News - Radio Watykańskie

Liturgie wschodnie w Watykanie. Jubileusz Kościołów Wschodnich

13 maja 2025
fot. archiwum gminy Łącko

Święto Kwitnącej Jabłoni. Łącko zaprasza na wydarzenia

9 maja 2025
fot. kino.tarnow.pl

Jan Englert w CSM. Aktor opowie o filmie, w którym gra główną rolę

23 kwietnia 2025
RADIO KATOLICKIE
UN PAPIESKI
UNS
AKCJA KATOLICKA
BIBLOS
KULTURA TARNÓW
SRK
CARITAS
KANA
ITER
Małopolska
AKADEMIA TARNOWSKA

RDN MAŁOPOLSKA

ul. gen. Józefa Bema 14
33 - 100 Tarnów
tel.: +48 14 627 50 50
e-mail: info@rdn.pl

RDN NOWY SĄCZ

pl. Kolegiacki 4
33 - 300 Nowy Sącz
tel.: +48 18 449 06 00
e-mail: sacz@rdn.pl

AKTUALNOŚCI
RELIGIA
SPORT
KULTURA
GALERIE
PATRONATY
WSPARCIE

Copyright © Wszelkie prawa zastrzeżone. RDN. 2024.

Brak
View All Result
  • Radio RDN
  • WIADOMOŚCI
    • AKTUALNOŚCI
    • RELIGIA
    • SPORT
    • KULTURA
  • KONCERT ŻYCZEŃ
  • GALERIE
  • PATRONATY
  • RAMÓWKA
  • REKLAMA
  • RADIO
    • LUDZIE RADIA
    • AUDYCJE
    • KONCERT ŻYCZEŃ
    • PATRONAT
    • PRACA
    • PRACA KRAKÓW
    • TARGI PRACY KRAKÓW
    • DODAJ OFERTĘ PRACY
    • ATS
    • POLITYKA PRYWATNOŚCI
    • STANDARDY OCHRONY MAŁOLETNICH
  • KONTAKT
  • WSPARCIE

© 2024. Wszelkie prawa zastrzeżone. RDN.

Ta strona korzysta z plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Polityka prywatności.
Przejdź do treści
Otwórz pasek narzędzi Narzędzia ułatwień

Narzędzia ułatwień

  • Powiększ tekstPowiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • Odcienie szarościOdcienie szarości
  • Wysoki kontrastWysoki kontrast
  • NegatywNegatyw
  • Podkreślone linkiPodkreślone linki
  • Czcionka alternatywnaCzcionka alternatywna
  • Resetuj Resetuj