Czy mimo wysokich cen na wigilijnych stołach pojawią się karpie?

A7124A1D 44E0 488C 8199 87DA7D345C5C

Karp smażony, w sosie grzybowym, pieczony, a może karp w sosie piernikowym? To tradycyjna ryba pojawiającą się na świątecznych stołach Polaków w wielu, często nieoczywistych, odsłonach. Ceny tej ryby szczególnie w okresie świątecznym są wysokie.

Co ciekawe jedzenie karpia w wigilię zostało spopularyzowane w PRL-u, ponieważ jest to ryba prosta w hodowli. Ówczesne władze promowały ją hasłem 'Karp na każdym wigilijnym stole w Polsce’.

Zapytaliśmy mieszkańców Tarnowa czy na ich świątecznych stołach zagości karp.

– My z mężem zawsze kupujemy żywego karpia, to już nasza rodzinna tradycja. On przygotowuje rybę do gotowania, a ja go piekę. Dla dzieci robimy filety z innych ryb, ponieważ karp jednak ma sporo ości. – Bardzo ważnym jest dla mnie, by przy wigilijnym stole pojawiły się ryby. Wybieramy głównie karpie ze sklepów rybnych, wierzę, że tam jakość będzie najlepsza. – Nie kupuję żywych tylko mrożone filety z karpia, ponieważ to tradycyjna ryba. Całych karpi nie kupuję, bo mają dużo ości co jest niebezpieczne dla dzieci. Karpia przyrządzam w bułce i jajku. – Karpia kupuję w filetach, ponieważ mam problem z filetowaniem.

W Wierzchosławicach koło Tarnowa znajdują się rybne stawy podlegające pod Nadleśnictwo Dąbrowa Tarnowska.

– Karp Wierzchosławicki ma swoją renomę i sowich smakoszy. Punkty sprzedaży będą rozmieszczone w wielu miejscach u prywatnych handlowców. Oni odbierają od nas ryby na stawach hodowlanych i sprzedają w swoich punktach. Karpie Wierzchosławickie można również kupić detalicznie w cenie 24 złotych za kilogram. Mam nadzieję, że w tym roku karpia starczy dla wszystkich.

– mówi Krzysztof Majka nadleśniczy Nadleśnictwa Dąbrowa Tarnowska.

Hodowla karpia w Wierzchosławicach ma ponad 500 -letnią tradycję. Gospodarstwo Rybackie zajmuje teren 114 hektarów. Ryba tam jest hodowana w warunkach naturalnych, w stawach zasilanych czystą wodą, bez polepszaczy i stymulatorów wzrostu.

Tymczasem na tarnowskich placach targowych za kilogram karpia zapłacimy około 25 złotych. W jednym ze sklepów rybnych kilogram wypatroszonego karpia kosztuje 75 złotych.

Exit mobile version