Prołzioki kontra blachorze. Małopolskie Konfrontacje Kulinarne na Targu Regionalnym

prolziok ogolne a

fot. TARR

Podczas najbliższej odsłony Targu Regionalnego odbędą się Małopolskie Konfrontacje Kulinarne. W ramach rywalizacji odwiedzający targ będą mogli skosztować czterech potraw wpisanych na listę produktów tradycyjnych. Lokalne przysmaki będą rywalizować między sobą w dwóch kategoriach: prołzioki kontra blachorze oraz pierogi słodkie kontra wytrawne.

Jak mówi Katarzyna Pasula z Tarnowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego, pierwszą konfrontacją będzie bitwa placków pieczonych na blasze.

– Prołzioki kontra blachorze to są dwa rodzaje prostych placków pieczonych na blasze z dodatkiem sody. I tutaj koła gospodyń wiejskich przygotują prołzioki w wersji burgerów, zdrowych burgerów. Druga potrawa blachorz będzie na słodko. I tutaj kolejne koło gospodyń przygotuje niespodziankę. Musicie państwo przyjść i zobaczyć jak panie tę potrawę podadzą.

Katarzyna Pasula dodaje, że w drugiej rundzie zmierzą się pierogi.

– Pierwsze to pierogi z Zalipia i one są wpisane na listę ministerstwa jako produkty tradycyjne. One są z farszem z kapusty i z wiejską kiełbasą. To będą te pierogi na wytrwano. Drugie pierogi na słodko są z regionu Iwkowej z susorką iwkowską, czyli z takim suszem z owoców tradycyjnych produkowanych w Iwkowej. Ten susz to są śliwki z regionu Iwkowej, gruszki oraz jabłka. Jeżeli ktoś jeszcze nie próbował to koniecznie musi przyjść na targ.

Odwiedzający wydarzenie będą mogli zagłosować na ulubiony produkt w każdej z kategorii. Spośród głosujących wyłonieni zostaną zwycięzcy, dla których przygotowano cenne nagrody

Dodatkową atrakcją wydarzenia będą warsztaty lepienia pierogów, które przeprowadzi Maria Zdebska, której wyroby znane pod marką 'Pierożki babci Władzi’ cieszą się dużą popularnością wśród fanów tradycyjnej kuchni. Maria Zdebska trzykrotnie zdobyła główną nagrodę na krakowskim Festiwalu Pierogów oraz nagrody podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku.

Podczas trwania Targu Regionalnego prowadzona będzie sprzedaż regionalnych produktów: miodów, win, serów, chlebów, olei, wędlin, przetworów, czy naturalnych kosmetyków.

Targ Regionalny odbędzie się w niedzielę, 22 października od 9:00 do 16:00 przy ul. Giełdowej 15 w Tarnowie.

Projekt 'Małopolskie konfrontacje kulinarne’ jest realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego. Organizatorem targu jest Tarnowska Agencja Rozwoju Regionalnego.

 

Exit mobile version