Dieta dla seniorów na Targach Regionalnych. „Jelita to nasz drugi mózg”

379658683 228201116579974 1061301284027090085 n

Kiszonki, octy, oleje i inne produkty fermentowane królowały podczas kolejnej edycji tarnowskich Targów Regionalnych, która upłynęła pod znakiem diety fermentowanej dla seniorów.

Jak podkreśla Katarzyna Pasula z Tarnowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego, szczególnie w okresie jesiennym należy dbać o prawidłowe odżywianie i zakwaszanie organizmu, bo jelita to „drugi mózg”. To właśnie produkty fermentowane przyczyniają się do wzrostu odporności.

– W ramach projektu „Zdrowie i aktywność” postanowiliśmy, że jeden z targów poświęcimy diecie kuchni seniora. W okresie jesiennym chcemy wykorzystać w diecie każdego to, co jest pożądane najbardziej, czyli kiszonki. To sprawia, że odżywiamy nasz mikrobiom. Jelita to nasz drugi mózg, więc chcemy zasilać jelita dobrym jedzeniem. Kiszone też odkwasza organizm, a w okresie jesiennym musimy szczególnie zadbać o naszą odporność.

 

Octy jako produkty fermentowane to prawdziwe bogactwo żywych kultur bakterii, a co najlepsze, może go wyprodukować każdy z nas.

– Mamy wiele octów z dziko rosnących owoców, np. głóg jest stosowany przy leczeniu chorób serca. Octy wpływają też bardzo korzystnie na trawienie i obniżają poziom cukru we krwi. Warto pamiętać, że aby ocet był octem, musi mieć odpowiedni poziom kwasowości. My najpierw wytarzamy z owoców wina, a w drugim roku dopiero zaszczepiamy je tzw. matką octową, czyli żywymi kulturami bakterii

– wyjaśnia Urszula Gacek, sprzedawca z Dąbrówki Szczepanowskiej.

 

Niebagatelną rolę w diecie odgrywają także oleje, które zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe. Przyczyniają się do prawidłowego wzrostu dzieci, a także mogą uchronić przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu.

– To jest polskie płynne złoto południa. Oleju tłoczonego na zimno przez specjalne maszyny nie da się kupić w zwykłym sklepie, gdzie takie produkty zawierają mieszanki rafinowane. Olej z rzepaku tłoczony na zimno ma od 10 do 12 razy więcej nienasyconych kwasów omega 3 i 6. Swojego nie znamy, a cudze przywozimy z wakacji, w dużych ilościach za spore pieniądze

– wyjaśnia producent olejów Rafał Łoś.

 

Organizatorem targów była Fundacja Tarnowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego, realizuje projekt pn. „Zdrowie i aktywność”, w ramach którego odbędzie się szereg przedsięwzięć skierowanych do małopolskich seniorów, tj. osób, które ukończyły 60. rok życia, takich jak m.in. wycieczki rekreacyjne, warsztaty kulinarne i zajęcia ruchowe z fizjoterapeutami.

 

Exit mobile version