Kiszonki, zakwasy, octy żywe, oleje królować będą na kolejnej odsłonie Targu Regionalnego. Tematem przewodnim wydarzenia będzie rola produktów fermentowanych w diecie seniora.
Jak mówi Katarzyna Pasula z Tarnowskiej Agencji Rozwoju Regionalnego, spożywanie kiszonek, zakwasów czy octów żywych wpływa na prawidłowe ukształtowanie układu nerwowego i odpornościowego w każdym wieku a szczególnie u seniorów.
– Od godziny 9:00 do 13:00 odbywają się degustacje i tutaj mamy wystawców, którzy będą z kiszonkami, zakwasami, potrawami z tych właśnie kiszonych warzyw, będą octy żywe, będzie kiszony barszcz, będą oleje tłoczone na zimno to też jest taka fajna forma wspierania układu odpornościowego, ponieważ musimy mieć świadomość, że tłuszcze są niezbędne w naszej diecie, ale te tłuszcze nienasycone. Co jeszcze? Odbędą się również prelekcje na temat tej kuchni fermentowanej.
Targ Regionalny odbędzie się w niedzielę, 24 września przy ul. Giełdowej 15 w Tarnowie. Organizatorem wydarzenia jest Tarnowska Agencja Rozwoju Regionalnego.








![Wyjątkowe ozdoby świąteczne i naturalna żywność. Warto być na Wielkim Jarmarku Bożonarodzeniowym [ZDJĘCIA] 9 jarmark 2025 galeria](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/jarmark_2025_galeria-350x250.jpg)
![44 lata temu komuniści wprowadzili w Polsce stan wojenny. Nowy Sącz pamięta [WIDEO] 10 fot. Instytut Pamięci Narodowej](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/12/stan-wojenny-350x250.jpg)


![Czy młodzi czytają Pismo święte? ‘Rusz duszę ze Słowem’ [ZDJĘCIA] 13 IMG 1215](https://rdn.pl/wp-content/uploads/2025/11/IMG_1215-120x86.jpg)


